Новини
11 Січня 2021
757

Юрій Гусєв: “Укроборонпром” об’єднав 65 підприємств у шість холдингів

Концерн планує “розпрощатися” з частиною своїх підприємств

“Укроборонпром” зі 137 підприємств об’єднав 65 у 6 холдингів, повідомив генеральний директор Концерну” Юрій Гусєв.

За його словами наразі 28 компаній генерують 98% виторгу, решта — живуть у режимі боргів. “На сьогодні більшість підприємств “Укроборонпрому” фактично виживають, якщо не вмирають”, — наголосив він.

І додав, що рік тому команда “Укроборонпрому” дослідила та продіагностувала кожне зі 137 підприємств, оцінюючи їх потенціал, технології та ресурси, потребу у фінансуванні, частку у держоборонзамовленні та експорті.

“Укроборонпром” — це не монобізнес, це конгломерат бізнесів. У Концерні 14 ланцюжків виробництва. Ці бізнес-напрямки було структуровано у 6 галузевих холдингів, які й лягли в основу Стратегії корпоратизації Концерну”, — зазначив він.

За словами гендиректора, держава завантажує свої підприємства лише на 36%, близько 70% виторгу “Укроборонпром” отримує внаслідок експорту озброєння та військової техніки (ОВТ) за кордон.

Зазначається, що на сьогодні підприємства “Укроборонпрому” можуть виготовляти 24 тис. різних одиниць ОВТ та комплектуючих. “Утім, сенсу виготовляти усю продуктову лінійку немає, адже далеко не все має застосування”, — зазначає Юрій Гусєв.

І додає, що приміром, у контурі “Укроборонпрому” є підприємства, які виробляють комплектуючі для радянських підводних човнів. “От тільки цих човнів у нас немає. Саме тому у процесі трансформації Концерну важливо відсікти те, що нам не потрібно, та сфокусуватися виключно на тому, що становить вагу та цінність для обороноздатності країни”, — наголошує він.

Загалом стратегічними продуктовими платформами, на думку Гусєва, повинні стати: ракетний комплекс “Нептун” та ракетна система “Вільха” виробництва Київського конструкторського бюро “Луч”; тактична бойова колісна машина “Дозор-Б” виробництва Харківського конструкторського бюро з машинобудування імені О. О. Морозова (ХКБМ); БТР-4 та БТР-3 виробництва ХКБМ та Київського бронетанкового заводу; танк “Оплот” та двигун 6ТД-2/3 виробництва Заводу імені В.О. Малишева; радари РЛС та РЄБ виробництва Науково-виробничого комплексу “Іскра”; турбіни UTG32000/5000 виробництва Науково-виробничого комплексу газотурбобудування “Зоря”- “Машпроект”.

“Ми поставили у центр продукт, який потрібен Збройним Силам України — і отримали контур майбутнього сучасного оборонного холдингу. Холдингу, що прийде на зміну нинішньому Концерну, — зазначив пан Гусєв. — З рештою підприємств доведеться “прощатися”: деякі підуть на приватизацію, адже вони виготовляють продукцію невійськового призначення, а деякі припинять своє існування”.

Нагадаємо, на початку грудня 2020 року президент України Володимир Зеленський підписав Указ № 532/2020 про призначення Юрія Гусєва генеральним директором Державного концерну “Укроборонпром”.

Раніше Investory News писали, що оборонний концерн “Укроборонпром” більше працює на експорт, ніж на внутрішній ринок. За кордоном найпопулярнішими є ракети й радари українського виробництва.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram