Новини
10 Травня 2023
523

6 трильйонів гривень заробили минулого року українські підприємства

Найприбутковішими секторами економіки стали паливно-енергетичний та аграрно-промисловий

Тисяча найбільших підприємств із доходів у 2022 році згенерували близько 6 трлн грн. Більшість із них входять до галузі паливно-енергетичного та аграрно-промислового комплексу, свідчать дані дослідження YouControl.

Основну частину топових підприємств становлять компанії, зареєстровані 15-30 років тому.

Найбільші компанії України у списку топ 1000 забезпечують понад половину загального обсягу доходів усіх підприємств країни. Кожна з найбільших компаній цього списку згенерувала щонайменше 1,25 млрд грн чистого доходу за 2022 рік.

Найбільшими за чисельністю секторами великого бізнесу виявилися:

• нафтогазовий сектор (146 компаній);

• харчова промисловість (129);

• електроенергетика (105);

• сільське господарство (102);

Дещо більше ніж по 50 компаній серед топових за виручкою діють у таких секторах як оптова та роздрібна торгівля, хімічна промисловість, а також металургія.

За обсягом чистих доходів лідирують:

• нафтогазовий сектор (1,3 трильйона грн або 21% від загальних доходів топ 1000);

• електроенергетика (17,3%);

• роздрібна торгівля (8,3%);

• сільське господарство (8,1%);

• харчова промисловість (7,7%);

• металургія (7%).

Коксохімічна промисловість, тютюнове виробництво, вугільна галузь, металургія, попри відносно меншу кількість великих компаній першої тисячі, генерують значно вищі рівні доходів для одного підприємства. Основою великого бізнесу України досі залишаються галузі, які використовують природні ресурси.

Близько 51,5% загального обсягу доходів топ 1000 сконцентровано в компаніях зі столичною “пропискою”. Окрім Києва із 405 компаніями ще 26% доходів генерують 259 великих підприємств, які юридично перебувають у промислових центрах Дніпропетровської, Київської, Львівської та Одеської області. Внаслідок російської агресії частка у загальних доходах традиційних лідерів рейтингів — Харківської та Донецької областей суттєво знизилася до 11–12 місця: 1,6% та 1,3% сукупних доходів відповідно.

Основну частину топ-1000 становлять старі компанії, зареєстровані 15-29 років тому.

Також високі прибутки демонструють молоді компанії у віці 4-5 років. Однак серед новостворених підприємств, які швидко почали генерувати мільярдні доходи, є багато перереєстрованих фірм. Їхні акціонери схильні реєструвати такі компанії в рамках структуризації бізнесу фінансово-промислових груп та реорганізації державних підприємств з ознаками монополій. Часто доходи таких компаній тісно пов’язані з регуляторними рішеннями та наближеністю власників до політичних еліт.

Середній вік компаній досить відрізняється залежно від галузі, до якої вони належать.

Наймолодші компанії знаходяться в енергетичному, нафтогазовому, готельно-ресторанному та архітектурному секторах із середнім віком від 7 до 9 років з дати держреєстрації.

Найстаріші компанії — у наукових дослідженнях, меблевій промисловості, водопостачанні та утилізації, а також коксохімічній промисловості із середнім віком від 24 до 29 років. У нерудній промисловості, фармацевтиці, машинобудуванні та металургії середній вік найбільших компаній становить 19-23 роки, оскільки багато хто успадкував матеріальну базу від капітальної інфраструктури радянських часів. Реєстраційні дати цих компаній пов’язані з періодом після великої приватизації наприкінці 1990-х — на початку 2000-х років.

Доходи компаній за 2022 рік помірковано зросли в номінальному вираженні. Загальний дохід найбільших підприємств становив майже 6 трлн грн, що на 20% більше за загальні доходи топ 1000 компаній України у 2020 році (5 трлн грн).

Лідерами зростання за доходами згідно з підсумками 2021-2022 років стали компанії таких секторів економіки, як електроенергетика, нафтогаз, вугільна промисловість, оптова торгівля, інформаційні технології.

Найбільше зниження спостерігалося у доходах великих компаній сектору металургії, роздрібної торгівлі, автотрейдингу, транспорту, будівництва та нерудної промисловості.

Нагадаємо, зареєстровано понад 200 тисяч ФОПів від початку війни.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram