Новини
25 Квітня 2019
839

Хто більше: Occidental Petroleum планує придбати Anadarko за ціною $76 за акцію

Американський нафтовик запропонував більшу ціну, ніж його головний конкурент – Chevron

В середу, 24 квітня, американська нафтогазова компанія Occidental Petroleum направила лист раді директорів компанії Anadarko Petroleum Corporation з пропозицією купити всі акції компанії за ціною $76 за штуку.

Структура запропонованої угоди передбачає розрахунок в акціях і грошових коштах: 50%/50% відповідно. Акціонери Anadarko отримають 0,6094 акції Occidental і $38 грошовими коштами за кожну свою акцію. Таким чином, загальна вартість операції оцінюється в $57 млрд, йдеться у повідомленні Occidental Petroleum.

У компанії впевнені, що їх пропозиція більш вигідна, у порівнянні з угодою, яку Anadarko запропонувала Chevron – одна з найбільших енергетичних корпорацій в Америці.

“Ми пропонуємо кращі фінансові умови – $76 за акцію, у порівнянні з $65, які пропонує Chevron. Окрім того, така угода допоможе створити нового лідера світової енергетики з продуктивністю понад 1,4 млн барелів на день. Такі показники забезпечать значний прибуток для західних акціонерів і акціонерів Anadarko”, – упевнені в Occidental.

Як відмітила президент і головний виконавчий директор Occidental Вікі Холлуб, Occidental використовуватиме свій досвід у роботі з технологічними інноваціями, аби підвищити продуктивність Anadarko не лише в Пермському басейні Західного Техасу і Нью-Мексико, а й у всьому світі.

“Occidental і Anadarko мають вельми взаємодоповнюючий портфель активів. Це надає можливість розподілити витрати та капітал таким чином, щоб уже в найближчій перспективі збільшити грошовий потік”, – впевнена вона.

Варто відзначити, що це вже не перша спроба Occidental завоювати прихильність керівництва Anadarko. З кінця березня цього року вона вже зробила три пропозиції щодо придбання нафтогазової компанії. І кожного разу її ціна була вищою, ніж в оголошеній 12 квітня угоді з Chevron, яка оцінила вартість однієї акції Anadarko Petroleum в $65. І запропонувала розрахунок в акціях (75%) і грошових коштах (25%). За умовами угоди акціонери Anadarko отримають 0,3869 акції Chevron і $16,25 коштами за кожну свою акцію.

Як повідомляє Reuters в Anadarko підтвердили, що отримали пропозицію, але ще не визначилися, “наскільки вигідною вона є для компанії”. І наразі підтвердили свою рекомендацію щодо продажу Chevron.

“Ми впевнені, що угода, про яку домовилися Chevron і Anadarko, буде завершена”, – сказав представник Chevron Кент Робертсон.

У свою чергу директор Occidental Вікі Холлуб сподівається, що “домовленість з радою директорів Anadarko та зацікавленими сторонами у виконанні запропонованої ними угоди буде досягнуто”.

Occidental Petroleum Corporation – нафтогазова компанія, що працює в США, на Близькому Сході та в Латинській Америці. Центральний офіс компанії знаходиться в Х’юстоні.

Американська Anadarko є однією з найбільших у світі незалежних компаній з розвідки й видобутку нафти та природного газу. Компанія заснована в 1959 році.

Нагадаємо, бум фінансових угод щодо злиття та поглинання нафтопереробних компаній триває. Так, нещодавно нафтова компанія Саудівської Аравії Saudi Aramco підписала контракт з південнокорейською нафтопереробною компанією Hyundai Heavy Industries про продаж 17% акцій дочірньої компанії Hyundai Oilbank. Вартість угоди становить $1,24 млрд.

А ще Saudi Aramco підписала угоду про купівлю 70% акцій нафтохімічної корпорації SABIC у Фонду державних інвестицій Саудівської Аравії за $69,1 млрд.

До того ж, Нафтогазова транснаціональна корпорація Royal Dutch Shell оголосила, що більше не братиме участі у проекті Caesar Tonga в Мексиканській затоці в США. Свою частку (22,45%) Shell продала ізраїльської компанії Delek Group за $965 млн.

Більше новин та актуальних матеріалів у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram