Соцмережі
20 Жовтня 2022
870

Вікторія Тігіпко: Інвестування в Європі

На ринках зараз важко знайти причини для оптимізму. На європейських — тим більше. Континент бореться з високою інфляцією, рецесією, що насувається, і стрімким зростанням цін на енергоносії. Попри це, ми в TAVentures продовжуємо інвестувати в Європу, яка складає близько 50% нашого портфоліо. Серед інвестицій, наприклад, Goin з Іспанії (додаток для заощаджень), Casc з Німеччини (домашні медичні тести) та Party.Space з України (платформа для проведення віртуальних подій).

Ось три причини, чому все ще варто інвестувати в Європі.

Перша — Європа залишається домом багатьох якісних компаній. Інвестування на континенті не обов’язково означає ставку на його економіку. Більше ніж половина доходів, які надходять до її компаній — йдуть з за меж континенту.

Ось лише кілька прикладів успішних європейських компаній з нашого портфоліо, які ведуть свій бізнес і за межами Європи. DeepL — німецький сервіс нейронного машинного перекладу — підримує 24 різні мови і, до речі, випереджає у своїй точності Google Translate. SumUp — британський фінтех юнікорн — зараз працює на більш ніж тридцятьох ринках по всьому світу. Sheep Inc — британський бренд одягу з від’ємним вуглецевим слідом — розсилає свої продукти по всьому світу. В Європі знаходяться міжнародні бренди розкішного одягу, алкогольних напоїв та автомобілів, такі як LVMH, Hermès, Kering, Richemont, Pernod Ricard, Ferrari та Porsche.

Нещодавнє падіння ринку може стати чудовою можливістю придбати їхні акції за вигідною ціною.

Звичайно і сектор розкоші не захищений від рецесії. Проте залежність від споживачів з надвисокими доходами ставить його у вигідне становище. Ці бренди можуть підвищити ціни без істотного впливу на попит з боку своєї заможної клієнтської бази.

Друга причина — місцеві компанії мають більш довгострокові стимули для скорочення витрат. В тих же галузях, що і американські, вони історично торгуються за нижчим коефіцієнтом ціна/прибуток (P/E). Причина — за рівних умов європейські компанії, як правило, мають більш завищену структуру витрат, ніж їхні американські колеги. Все через вищі податкові ставки, витрати на робочу силу та регуляторний тягар.

Подорожчання енергоносіїв звичайно погіршить ситуацію. Проте це також вкрай необхідний стимул для компаній зосередитися на скороченні витрат. Він допоможе бути конкурентоспроможними на глобальному рівні.

Третя причина — Європа також один з лідерів у сфері “зелених” технологій. Високі ціни на газ і нагальна потреба в енергетичній безпеці лише прискорять перехід регіону на відновлювані джерела.

При цьому Європа пропонує кращі інвестиційні можливості у сфері “зелених” технологій, ніж будь-який інший ринок. Наприклад, вона є батьківщиною для провідних виробників вітрових турбін — Vestas, Siemens Gamesa і Nordex. А ще — лідерів у виробництві “зеленої” енергії — Iberdrola, EDP, Enel і Orsted. А ще заходи Європейського зеленого курсу продовжуватимуть стимулювати зростання компаній у цій сфері протягом багатьох років.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram