Драйв
23 Листопада 2021
2 057

В інтернеті тролять покупців NFT

Користувачі завантажують картинки безкоштовно та викладають у мережу

Райт-клікери (так їх прозвали) настільки хотіли показати безглуздість покупки NFT, що зробили аналог торрент-трекера The Pirate Bay із 20 терабайтами “спірачених” цифрових артефактів.

Типова ситуація у твіттері: один із великих NFT-проєктів, наприклад Bored Ape Yacht Club, викладає чергову цифрову аватарку мавпи. Лот, що дає право володіння “мавпою №1626”, купують за 100 ETH — близько 11 млн грн. Але під постом про покупку відразу ж формується тред з користувачів, які публікують ту саму аватарку з підписом: “Отримав її безплатно”.

Тобто хтось придбав право на володіння картинкою за величезні гроші, але решта завантажує її безплатно, тому що така можливість є на сайті криптобіржі. А якщо ні — просто роблять скріншот. Так відбувається з початку хвилі NFT, що часто породжує дискусію: навіщо купувати те, що доступне всім в інтернеті? Це безглуздо роздутий бізнес чи частина інтернету майбутнього, яку багато хто ще просто не усвідомив?

У соцмережах чимало NFT-ентузіастів, які бачать у володінні токенами майбутнє. Перша хвиля дискусії виникла, коли за великі гроші продавали цифрові права на і так уже поширені об’єкти — наприклад, популярні в минулому меми. Але зараз головний ринок NFT — купівля та продаж лімітованих колекцій цифрових аватарів на кшталт тих самих мавп чи криптопанків.

Їм протистоять користувачі, які місяцями іронізують над криптоінвесторами та роблять скріншоти всіх їхніх покупок, аби позлити. В інтернеті їх прозвали Райт-клікери — похідне від Right-click, що означає правий клік миші по картинці, щоб завантажити її. За допомогою функції скріншота авторам NFT та вкладникам показують, наскільки марним бізнесом вони займаються.

Криптоентузіасти відповідають на звинувачення та сформували термін “ментальність райт-клікерів”, яка зводиться до того, що такі користувачі не можуть усвідомити справжню цінність володіння цифровим контентом.

Люди набувають права на віртуальний артефакт, закріплюють у себе володіння оригіналом. Часто у NFT-сфері порівнюють відчуття з фізичним мистецтвом: “Мону Лізу” можна безкоштовно побачити й в інтернеті, але володіння картиною приносить абсолютно інший досвід.

Інший приклад наводить видання VICE: за словами журналістів, довкола нього і сформувалося розуміння “ментальності райт-клікерів”. Основа — новина про британця, який приготував знаменитий “золотий” стейк турецького кухаря Salt Bae за $2 тис., витративши лише $90.

“Ви ніколи не отримаєте того задоволення, яке приносить їжа в ресторані Salt Bae. Цінність не у вартості стейка. Страва Salt Bae коштує $2 тис., тому що люди хочуть заплатити за неї $2 тис., щоб показати, що вони можуть собі це дозволити”, — стверджував автор порівняння. Але подібна реакція лише збільшує кількість жартів на адресу покупців NFT.

До листопада популярність райт-клікерів досягла максимуму. Наприклад, вірусним став тред, коли власник NFT прийшов у особисті повідомлення до райт-клікера, який зробив скріншот його покупки, і емоційно почав його звинувачувати у крадіжці власності.

“Думаєш, це смішно, скріншотити чужі NFT, га? Крадіжка власності для тебе жарт? Візьми до відома, що блокчейн не бреше. Це моє. Навіть якщо ти завантажуєш картинку, це моя власність. Тебе дратує, що ти не володієш артом, яким я володію. Видали цей скріншот”
“Якщо ти “володієш цим”, то чому ти просиш видалити мене скріншот. Мабуть, це означає, що ми володіємо одними й тими самими речами”

Так з’явилися численні меми про те, як люди, які витратили величезні гроші на NFT, намагаються зупинити тих, хто просто безкоштовно завантажує ті самі зображення заради тролінгу.

Що довше тривав тролінг, то більше зростали масштаби. Існує NFT-колекція Lazy Lions з 10 тис. аватарок “ледачих левів”. Судячи з маркетплейсу OpenSea, в середньому токени купують за 1-2 ефіри ($3-8 тис.), але зустрічаються і варіанти дорожчі. Левам далеко до слави криптопанків, чий обсяг продажів перевищив $1 млрд ще в серпні.

 

Колекція Lazy Lions

11 листопада користувач твіттера @nicodotgay завантажив зображення всіх 10 тис. криптоаватарок Lazy Lions і перетворив їх на величезну мозаїку. Картинки утворили малюнок руки, яка тисне на праву кнопку миші. Райт-клікери почали вихваляти свого героя.

А 18 листопада австралієць Джоффрі Хантлі створив сайт The NFT Bay, який відсилає до легендарного торрент-трекера The Pirate Bay. Як стверджує автор, він зібрав взагалі всі існуючі NFT-лоти з блокчейнів Ethereum та Solana і готовий роздати їх безкоштовно всім охочим. Вийшов архів на 20 терабайт, де можна орієнтуватися за допомогою пошуку, націлюючись на конкретні колекції.

Хантлі вважає свою “піратську бухту” освітнім проєктом. В описі вказано: “Ви знали, що NFT — це просто посилання на зображення, які хостяться на Google Drive або на якомусь іншому хостингу Web 2.0? Люди витрачають мільйони на інструкції, як завантажити зображення. Ось чому ви можете просто натиснути праву кнопку миші та завантажити їх — це просто картинки. Зображення не зберігаються в ланцюжку блокчейну”.

За добу сайт відвідало понад мільйон користувачів. Видання Kotaku назвало проект “пограбуванням століття”, оскільки частину цих NFT купували за великі гроші.

На думку видання Slate, райт-клікери не просто займаються мемами та тролінгом, а порушують питання, які потрібно розв’язати до настання епохи інтернету web3, яку пов’язують із блокчейном, метавсесвітом і цифровою власністю.

Завантажити криптоаватарку заради жартів це одне, зовсім інше використовувати її як власний аватар. Мідвіт Мілхаус, автор того ж порівняння з Salt Bae, каже: дорогі NFT є показником, зокрема статусу та соціального капіталу. За “криптопанками” або “нудними мавпами” можна розпізнати ентузіаста або просто заможну людину, а завантаження картинок руйнує систему. Ще гірше, коли зробивши скріншот, користувачі починають продавати їх як власні NFT.

Twitter вже розробляє функції з верифікації NFT, одна з них — бейдж, що підтверджує, що цифровий артефакт на аватарці дійсно належить користувачеві.

“Зараз зароджується етикет навколо NFT, який полягає в тому, щоб зберегти доступність цифрових артефактів в інтернеті й водночас знайти спосіб виправдати величезні суми, які колекціонери за них платять”, — вважають у Slate.

Довідково: NFT (non-fungible tokens) — невзаємозамінні токени (віртуальна цифрова одиниця) у блокчейн-мережі, унікальний сертифікат, який гарантує оригінальність об’єкта та надає ексклюзивні права на нього. Бути колекціонером NFT — значить, з філософського погляду погодитися з ідеєю того, що ви “володієте” ще й усіма аналогічними JPEG, які розповсюджуються в мережі.

Добірка деяких тролінгів

“Ти не повинен завантажувати дивні JPEG мавп, за які якісь диваки заплатили $600 тис.”
“Ти не повинен скріншотити NFT”
“Ти смієшся? Ти завантажив усі мої NFT і смієшся?”
“Підозріло багаті на фуррі — NFT-бро — витрачати тисячі доларів на гірші арти, які я коли-небудь бачив”
“Ти не володієш красою фізично, але ти можеш заплатити за те, щоб твоє ім’я значилося у списку її власників в онлайн-базі”
“Творці NFT, коли я тисну праву кнопку миші та вибираю “Зберегти як” — “Ні, ти не можеш так вчинити зі мною”

Джерела: Slate, Kotaku, VICE, відкриті дані

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram