Новини
11 Листопада 2020
891

Уряд запровадив карантин вихідного дня й готовий підтримати підприємців у цей період

Поки що обмеження триватимуть до кінця листопада

Кабінет міністрів України (КМУ) на засіданні в середу, 11 листопада, скасував адаптивний карантин і запровадив в Україні загальний карантин з “локдауном вихідного дня”. Обмеження попередньо триватимуть до 30 листопада. За постанову проголосували усі, лише міністр культури Олександр Ткаченко утримався.

“Оскільки нові обмеження “неприємні та болісні” для бізнесу в ресторанній, розважальній та культурній сферах, уряд готовий підтримати підприємців”, — зазначив прем’єр-міністр України Денис Шмигаль і додав, що до постанови №641 внесені зміни, які передбачають запровадження в Україні “карантину вихідного дня”.

Таким чином, повністю відновлюються та розширюються наступні програми підтримки:

• компенсація частини зарплат робітників у зв’язку з простоєм;

• програма портфельних гарантій, яка має запрацювати найближчим часом (до 80% кредиту буде покриватися державою);

• можливість застосування механізму визнання “карантину вихідного дня” форс-мажорною обставиною, що зараз обговорюється з Торговельно-промисловою палатою;

• продовження реалізації програми доступних кредитів “5-7-9”, яка дає змогу отримати кредитні канікули для бізнесу. Тобто йдеться про рефінансування існуючих позик фактично під 0%.

Нагадаємо,  тепер з 14 листопада в Україні на вихідних заборонена робота громадського харчування (за винятком роботи на винос або адресної доставки), ТРЦ та інших розважальних закладів; підприємств торгівлі, в яких на харчові продукти, паливо, ліки та ветпрепарати доводиться менш як 60% площ, спортзалів, фітнес-центрів і басейнів, а також установ культури й проведення культурно-масових заходів.

Магазинам, поштовим та іншим компаніям рекомендується встановити з 10:00 до 12:00 або в інший час дня на дві години пріоритетне обслуговування громадян похилого віку та людей з інвалідністю.

У вихідні продовжать працювати продуктові магазини, 60% площі яких призначені для торгівлі харчовими продуктами, паливом, медичними засобами, кормами та ветеринарними препаратами.

За даними сервісу автоматизації кафе та ресторанів Poster, саме на вихідні припадає основна частина виручки ресторанів. У вихідні дні ресторани заробляють в середньому 41% від свого тижневого обороту, бари — 40%, піцерії та кальянні — 35%, фастфуд — 31%, кондитерські — 30%.

Кав’ярні та пекарні найменше залежать від вихідних, але і для таких закладів субота та неділя — це 25-27% тижневого обігу.

Дослідження проводилося на даних близько 5 тис. закладів в Україні. Це — неперсоналізована статистика за період з 6 січня по 8 листопада 2020 р.

Як відомо, біля Кабміну проходила всеукраїнська акція підприємців з метою залучення уваги влади до ситуації, в якій опинився бізнес через введення жорстких карантинних заходів.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram