Новини
11 Листопада 2020
1 071

Бізнес просить уряд не вводити карантин вихідного дня

Підприємці запропонували Міністерству охорони здоров’я переглянути підхід до посилення карантину

Фото: Костянтин Мельницький

Біля Кабінету міністрів України проходить всеукраїнська акція підприємців з метою залучення уваги влади до ситуації, в якій опинився бізнес через введення карантинних заходів, повідомляє РБК-Україна.

Самі ж підприємці зазначають, що не проти карантинних заходів, вони готові їх дотримуватися. Водночас підкреслюють, що правила повинні бути одні для всіх.

Тим часом Асоціація рітейлерів України (РАУ) і Українська рада торгових центрів (УРТЦ) пропонують Міністерству охорони здоров’я підписати меморандум про порядок роботи підприємств торгівлі й ТРЦ на час карантину. Представники асоціацій також виступають проти введення карантину вихідного дня.

Асоціації підтримують проведення належного контролю органами державними влади за дотриманням карантинних норм в ТРЦ і магазинах і вважають, що повинні бути закриті саме суб’єкти, які не можуть правильно організувати безпечну роботу свого закладу.

На їхню думку, при введенні обмежень роботи магазинів у вихідні дні або часу їх роботи кількість споживачів у торгових закладах зросте в інші дні, що призведе до черг і скупчень, зокрема в громадському транспорті, оскільки такі заходи не вплинуть на зменшення споживчого попиту. У зв’язку з цим не вводити “карантин вихідного дня” для торгових закладів, а сприяти налагодженій роботі з метою рівномірного розподілу покупців.

Рітейлери пропонують також дозволити ведення господарської діяльності в “червоній зоні” закладам торгівлі, ТРЦ та іншим підприємствам, оскільки це створює додаткові ризики для суб’єктів господарювання і не має позитивного впливу на зменшення захворюваності.

Крім того, РАУ та УСТЦ наполягають на відновленні затверджених постановами Головного державного санітарного лікаря України протиепідемічних заходів для окремих видів діяльності з метою їх актуалізації в ситуації, яка склалася на території України.

“На думку асоціацій, слід зосередитися не на встановленні заборон працювати окремим категоріям бізнесу, а на правильній організації роботи з дотриманням санітарних норм, незалежно від того, чи мова йде про магазин харчових продуктів, дитячих товарів, будівельних матеріалів, одягу тощо”, — наголошується у зверненні.

Нагадаємо, обороти київських ТРЦ у період карантину зменшились на 70%. ТРЦ недоотримали понад 5-7 млрд грн орендних платежів. А магазини, що працюють в офлайні, просіли в товарообігу на більш ніж 40-55 млрд грн.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram