Новини
10 Листопада 2020
954

Столичні ТРЦ рахують збитки: Нестача орендних платежів сягає 7 мільярдів гривень

Рітейлери здають позиції, а кияни не поспішають витрачати гроші

Фото: Depositphotos

Обороти київських ТРЦ у період карантину зменшились на 70%, пише LIGA.net з посиланням на коментар Олександра Черницького, главу правління групи Mandarin Plaza, що управляє ТРЦ Lavina Mall, Blockbuster Mall, Ocean Mall та іншими проектами Вагіфа Алієва.

Українські девелопери сьогодні не знають, де взяти гроші, щоб перекрити збитки працівників. Рітейлери здають позиції, а кияни не поспішають в торгово-розважальні центри. Але є надія, що на новорічні свята купівельна спроможність зросте.

Один із найбільших ТРЦ в Україні “Lavina Mall” відзвітував про 248 млн грн збитків за перші три квартали. Минулого року за цей період чистий прибуток компанії склав 116 млн грн. Цього року йому довелося майже вдвічі збільшити кредитний портфель до 2,37 млрд грн.

2020 рік для ТРЦ починався успішно. “За рівнем насиченості торговельними площами на тисячу жителів Київ обігнав головні торгові столиці СНД (619,9 м²) — Москву, Санкт-Петербург, Софію, і ряд міст Східної Європи”, — розповів керівник департаменту стратегічного консалтингу Української торгової гільдії Костянтин Олійник.

У березні поточного року, з появою COVID-19 і введенням жорсткого карантину, все змінилося. Зараз ТРЦ опинилися перед фактом — ринок не може поглинути обсяг пропозиції, клієнти не поспішають у магазини, а орендодавці не можуть платити за оренду.

ТРЦ недоотримали понад 5-7 млрд грн орендних платежів. А магазини, що працюють в офлайні, просіли в товарообігу на більш ніж 40-55 млрд грн, розповідає Артем Шлапак, керівник клубу торгових центрів Malls Club, що об’єднує управлінців понад 30 ТРЦ, серед яких київські Ocean Plaza, Gulliver, ЦУМ, Retroville та інші.

“Швидше за все, ринок буде йти за сценарієм планомірної ротації орендарів, щоб не допустити зростання вакантності в ТРЦ понад 10-12% в окремо взятих проектах. Досвід минулих криз продемонстрував — в разі втрати орендарів і зростання вакантності до 30%, ТРЦ стає практично некерованим — при такій нестабільності інші оператори просто будуть виходити з ТРЦ або висувати нові вигідні собі умови. Тому допустимий максимум вакантності — 10% протягом місяця або двох”, — пояснює провідний експерт Colliers International (Україна) Ігор Заболоцький.

Проте, жоден ТРЦ зараз не буде залишати ринок, всупереч вакантності та збиткам, впевнені експерти.

Нагадаємо, частка онлайн-торгівлі у Східній Європі зросла в цьому році до 10% від загального обсягу роздрібних продажів. При цьому найбільше зростання e-commerce зафіксоване в Україні, приблизно на 45%.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram