Новини
17 Квітня 2023
457

Дослідження: Скільки заробляють у ритейлі під час війни

Довоєнні оклади та виплати на сьогодні пропонують 68% компаній

Асоціація ритейлерів України та онлайн-платформа з пошуку роботи в Україні robota.ua дослідили, як війна вплинула на зарплати у сфері ритейлу.

Так, війна погіршила фінансовий стан справ у багатьох ритейлерів. Проте згодом ситуація почала покращуватися. Якщо на початку зберегти довоєнні оклади й стабільність виплат змогли 36% компаній, то тепер їх вже майже вдвічі більше — 68%.

Відповідно, скоротилася кількість тих, хто не може платити працівникам — з 18% до 6%.

Кількість компаній, які зберегли оклади лише частково (так чи інакше) не перевищує 4-5%. Загалом же тепер тих, хто платить не повну зарплату — не більше 14%. Натомість 8% роботодавців підвищили платню всім працівникам, а 3% — ключовим спеціалістам.

Всупереч великому попиту, професія водія не є серед перших, кому підіймали платню. У січні 2023 року ритейлери готові були платити на 33% більше довоєнного рівня товарознавцям.

На другому місці — керівник магазину (+31%), а водії лише на третьому місці з показником зростання оплати праці у 27%.

До першої п’ятірки за темпами зростання зарплати входять також охоронці (+27%) та адміністратори (+25%).

Інші категорії робітників можуть розраховувати на підвищення платні на 8-20% в залежності від фаху.

Проте очікування більшості кандидатів значно вищі. Товарознавці хочуть отримувати в середньому на третину більше, ніж їм пропонують (19 273 грн проти 15 138 грн), а водії очікують підвищення окладів майже на 40%.

Цікаво, що при зростанні зарплатних очікувань персоналу на 8-16% пропозиції роботодавців коливаються в межах 2-8% прибавки. Найбільший розрив між бажаним та пропонованим помітно серед мерчендайзерів, адміністраторів і маркетологів.

Специфіка ритейлу не дозволяє перевести всіх на режим віддаленої роботи. Але як свідчать дані дослідження, певні зрушення в організації роботи можливі. Проте частка тих, хто працює безпосередньо в магазині або офісі зросла з 65% до 72%, а кількість “віддалених” співробітників скоротилася наполовину: з 31% до 15%. Всі інші працюють у гібридному режимі.

Раніше Investory News писали, як українські компанії використовують ШІ-сервіси.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram