Новини
12 Листопада 2020
1 196

Український міжнародний фінцентр за участі держави можуть запустити у 2023 році

Його створюють для можливості здійснення торгів і розрахунково-клірингової діяльності

Український міжнародний фінансовий центр (УМФЦ) із внеском держави й техпідтримкою міжнародних фінансових установ може бути запущений восени 2023 року, про це зазначається у презентації концепції розвитку фондового ринку України, що представлена прем’єр-міністру Денису Шмигалю і розроблена за участі Нацкомісії з цінних паперів та фондового ринку (НКЦПФР), повідомляє Інтерфакс-Україна.

“Наша цільова модель: створення повністю інтегрованого фінансового холдингу для здійснення торгів і розрахунково-клірингової діяльності під егідою УМФЦ”, – зазначено у документі.

Наголошується, що у складі УМФЦ буде універсальна біржа для обслуговування як товарних ринків (спотовий ринок електроенергії, газу та сільгосппродукції), так і ринків капіталу (облігації, акції, фінансові та товарні деривативи).

Другою основною складовою УМФЦ буде фінансово-інфраструктурний холдинг, акціонерами якого виступають держава, інституційні та приватні інвестори. За задумом авторів він міститиме центральний контрагент, центральний депозитарій і торговий репозиторій.

“Приблизна цільова структура власності – 49% у держави, 31% у стратегічних приватних інвесторів і 20% –  у міжнародних фінансових організацій”, – наголошується у документі.

Крім того, важливою частиною проєкту є створення арбітражного центру УМФЦ для зниження нинішніх ризиків української судової системи, а також консультативної ради та бюро зв’язків з інвесторами.

Наголошується, аби запустити проєкт восени 2023 року, необхідно вже до кінця цього року підписати меморандум з донорами, на початку наступного року прийняти законодавство про повноваження регулятора в Арбітражному центрі, а до кінця наступного року – реформувати депозитарій і розрахунково-клірингову діяльність.

“Гучний старт у 2024-2025 роках – первинне публічне розміщення акцій (IPO) Національного інвестиційного фонду, “Укрзалізниці”, “Укрпошти”, енергокомпаній, Національного аграрного фонду, інших підприємств”, – зазначено у презентації.

Видання наголошує, що днями об’єднання професійних учасників фондового ринку направило прем’єру лист, у якому просять уряд оприлюднити цю концепцію, тому що вона не обговорювалася з вітчизняним експертним і професійним середовищем.

Наразі держава контролює Національний депозитарій України та Розрахунковий центр (РЦ). Частка Нацбанку України в РЦ становить 77,7897%, а в НДУ – 25% акцій.

Найбільшими акціонерами Нацдепозитарію є держава в особі НКЦПФР – 25%, пенсійний фонд НБУ – 10,9399%, державні Ощадбанк і Укрексімбанк – відповідно 25% “мінус” 1 акція і 9,9903%.

Нагадаємо, наприкінці серпня 2020 року президент України Володимир Зеленський підписав Закон “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення залучення інвестицій та запровадження нових фінансових інструментів” № 738-IX, який Верховна Рада ухвалила 19 червня 2020 р.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram