Новини
26 Вересня 2019
886

Україна потребує до $8 мільярдів на розвиток потужностей зберігання зерна

На думку експертів, 70% елеваторів не відповідають потребам ринку в забезпеченні якості та безпеки зберігання зернових

Україні не вистачає 300-400 нових технологічних елеваторів, рівномірно розподілених по країні. А загальний обсяг необхідних інвестицій у розвиток нових потужностей для зберігання та супутньої інфраструктури оцінюється від $4,5 млрд до $8 млрд, зазначають експерти Української зернової асоціації.

Вже найближчими роками виробництво зернових та олійних культур в Україні сягне 100 млн т, а експорт — 70 млн т. Для порівняння — минулого 2018/2019 маркетингового року ці показники склали 92 млн т та 54 млн т відповідно.

Загалом шляхом росту врожайності культур Україна здатна в 1,5-2 рази наростити виробництво та експорт зернових.

“Проте брак сучасних технологічних зберігальних потужностей (елеваторів) є одним із факторів, що не тільки стримують розвиток потенціалу аграрної галузі, але й можуть послабити позиції України на світовому ринку у виробництві та експорті зернових в найближчому майбутньому”, — вважають в асоціації.

На сьогодні Україна має близько 40-45 млн т потужностей для одночасного зберігання на всіх елеваторах, яких налічується близько 1200. Але 70% з них застаріли, тому не відповідають потребам ринку в забезпеченні якості та безпеки зберігання продукції — це підлогові елеватори з мінімальною транспортною інфраструктурою.

Сьогодні тільки 100 -150 елеваторів в Україні можуть забезпечити стандарти відповідні потребам ринку. “Подальше зростання виробництва тільки посилить дефіцит потужностей зберігання в Україні”, — зазначили експерти.

Нагадаємо, станом на 30 серпня 2019 р. українські аграрії зібрали зернових та зернобобових культур на 10 млн га або 66% до прогнозу та намолотили 39,4 млн т зерна при середній врожайності 39,2 ц/га.

Як писали раніше Investory News, ЄБРР надає кредит на суму до $35 млн на розвиток залізничного логістичного бізнесу, який повністю належатиме нідерландській агрокомпанії Louis Dreyfus Company (LDC). Кошти будуть використані для закупівлі до 1 тис. залізничних вагонів-зерновозів.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram