Новини
29 Квітня 2022
539

Україна має намір залучити кредити €200 мільйонів від Італії та €150 мільйонів від Німеччини

Наразі переговори ведуться на отримання коштів на пільгових умовах: під 1% річних, зі строком погашення — 15 років

Міністр економіки та фінансів Даніеле Франко підтвердив намір італійського уряду надати Україні кредит обсягом €200 млн, повідомив міністр фінансів України Сергій Марченко в інтерв’ю італійській Corriere della sera за підсумками нещодавніх переговорів у Вашингтоні на Весняних зборах МВФ та Світового банку.

“Ми ведемо переговори щодо отримання коштів на пільгових умовах: під 1% річних, зі строком погашення — 15 років. На мій погляд, інші країни також можуть запропонувати нам кредити на таких пільгових умовах. Таке фінансування, безумовно, допомогло б нам”, — сказав Марченко.

Він також подякував Італії, яка перша з усіх країн надала Україні на грантових умовах €110 млн на початку розв’язаної росією війни.

Глава українського Мінфіну повідомив, що нещодавно розпочато також підготовку угоди про наступний кредит в €150 млн від Німеччини, яка допоможе підтримати макрофінансову стабільність України.

За його словами, поки що від Німеччини лише минулого тижня надійшов кредит €150 млн на підтримку малого та середнього бізнесу, домовленість про який була досягнута ще у березні 2020 року.

“Міністр Крістіан Лінднер також зазначив, що вони розглядають можливість надання нам військової підтримки обсягом €1 млрд, проте ми очікували від Німеччини не меншої фінансової підтримки, ніж та, яку надають нам Велика Британія, Канада чи США”, — сказав Марченко.

За його словами, Київ пов’язує великі надії на фінансування з керованим рахунком МВФ. “Ми закликаємо країни-партнери розглянути можливість перерозподілу 10% їх Спеціальних прав запозичення (SDR), які вони отримали від МВФ у серпні 2021 року і ще не використали. Здебільшого ми орієнтуємося на країни ЄС. Проте слід узгодити конкретні правила з Європейським Союзом та Європейським центральним банком (ЄЦБ)”, — пояснив голова Мінфіну.

За його словами, країни ЄС розглянуть це питання, оскільки з боку ЄЦБ можуть бути деякі обмеження щодо використання SDR.

“Але я думаю, що країни намагатимуться знайти юридичне рішення з ЄЦБ, щоб зробити SDR доступними для України. МВФ також працює з іншими країнами, щоб з’ясувати, як виділені квоти SDR можуть бути використані для підтримки України”, — зазначив міністр.

Як повідомлялося, президент України Володимир Зеленський у своєму виступі на Весняних зборах МВФ і СБ зазначив, що країна потребує підтримки обсягом до $7 млрд щомісяця, а прем’єр-міністр Денис Шмигаль зазначив, що для покриття дефіциту бюджету необхідно до $5 млрд щомісяця.

Глава уряду також повідомив про створення фонду United24 для відновлення країни після військової агресії росії та оцінив його необхідні обсяги у $600 млрд, з яких близько половина планується сформувати через заарештовані кошти агресора.

За оцінками Нацбанку, міжнародна підтримка України з початку війни становила понад $4 млрд.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram