Новини
13 Червня 2021
1 208

У Франції через новий закон подорожчала деревина: Архітектори не можуть закінчити свої проєкти

Лісова промисловість у країні розвинена слабо, хоча вона покрита лісами на понад третину

У Франції виник дефіцит деревини, що призвело до різкого зростання цін на матеріал. Через високу вартість сировини та перебої з поставками архітектори не можуть завершити проєкти, повідомляє Dezeen.

До такої ситуації привів новий екологічний закон, згідно з яким громадські будівлі повинні складатися наполовину з дерева.

З початку року деревина у Франції подорожчала на 50%, і ціни на матеріал ростуть щотижня. Всупереч тому що більше третини території країни покрито деревами, лісова промисловість тут розвинена слабо. Внаслідок цього архітекторам доводиться закуповувати сировину за кордоном.

“У нас дійсно багато деревини у Франції, але в нас недостатньо виробництв, які переробляють сировину в будівельні матеріали”, — пояснила паризький архітектор Ліна Готмех.

На фото: проект Ліни Готмех

Проблема нестачі деревини у Франції стоїть особливо гостро не тільки через новий закон, а й велику кількість проєктів напередодні літніх Олімпійських ігор 2024 року, що проходитимуть у Парижі.

Готмех розповіла, що дефіцит деревини позначився на її планах будівництва житла для Олімпійського селища. “Ми або адаптуємо проєкти, або будемо вкладати більше коштів у них, щоб завершити задумане”, — зазначила архітектор.

Фахівці намагаються знайти іншу сировину з біологічних джерел, а також шукають рішення, які дозволять знизити вуглецевий слід використанням змішаних матеріалів.

На думку Готмех, нестача деревини підкреслює абсурдність світової економіки: французьку деревину експортують до Китаю та США, а місцевим архітекторам не вистачає матеріалів.

“Це справжня катастрофа для Франції, тому що нам потрібно будувати з дерева. Якщо ми хочемо наблизитися до наших цілей зі скорочення викидів вуглекислого газу, ми повинні використовувати локальні матеріали й розвивати місцеву промисловість”, — заявила архітектор.

Ажіотаж на деревину у Франції збігся зі світовим зниженням рівня виробництва цієї сировини через пандемію коронавірусу. До того ж французький дуб цінується в Китаї і країна готова купувати матеріал за високою ціною, яка є непідйомною для місцевих покупців.

Глобальні поставки деревини як і раніше нестабільні через тарифи, введені у 2018 році колишнім президентом США Дональдом Трампом на імпорт канадської деревини.

У лютому 2020 року уряд Франції оголосив про новий закон, згідно з яким всі нові громадські будівлі повинні бути побудовані наполовину з деревини або інших природних матеріалів. Ця ініціатива буде реалізована до 2022-го і торкнеться всіх проєктів, що фінансуються французькою державою. Закон є частиною прагнення країни досягти вуглецевої нейтральності до 2050 року.

Як писали раніше Investory News, підприємці лісової галузі зі Швеції спробували довести, що загрози вирубки лісів як такої немає. Та чи погоджуються з ними науковці — у матеріалі за посиланням.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram