Бiзнес
4 Червня 2021
2 085

Чи таки шкідлива для планети вирубка лісів?

Підприємці лісової галузі зі Швеції спробували довести, що загрози як такої немає. Та чи погоджуються з ними науковці, дізнавалися Investory News

Як сьогодні вважають екологи та кліматологи, санкціоновані та нелегальні вирубки лісів поки залишаються однією з головних проблем для екології та клімату Землі. Заміри супутників NASA показують, що темпи вирубки лісів останнє десятиліття зросли на 62%, що стало новим рекордом за весь час спостережень. За їхніми даними, Земля щороку втрачає величезні лісові масиви, еквівалентні за площею острову Цейлон або невеликій державі Європи. Велика частина цих вирубок відбувається в тропіках.

Втрата лісу турбує кліматологів і екологів відразу з кількох причин. Вона не тільки стає причиною зникнення дерев, які поглинають велику кількість CO2 , а й веде до масштабних перебудов екосистем й іншим змінам, які впливають на локальний і глобальний клімат. Зокрема, дерева заважають випаровуванню води з ґрунту, охолоджують ґрунт і слугують джерелом аерозолів, що охолоджують атмосферу Землі та відбивають частину світла й тепла у космос.

Дослідники звернули увагу на те, що багато оцінок того, наскільки небезпечні вирубки лісів і пов’язані з ними екологічні перебудови, не враховували того, як змінилися підходи до ведення лісового господарства останні 70 років.

У минулому компанії, зайняті в цій галузі, вкрай рідко сприймали ліс як поновлюваний ресурс і не проводили відновлювальних робіт після вирубок. Ситуація змінилася приблизно в середині минулого століття, коли економісти дійшли висновку, що всі запаси промислових сортів лісу будуть вичерпані до кінця 1990 років.

Подібні міркування змусили лісопромисловців змінити підходи й перейти на роботу з “поновлюваними” лісовими посадками, які періодично вирубувалися і потім відновлювалися. Оцінюючи загальний обсяг викидів, який породили вирубки та пов’язані з ними зрушення в екології, вчені врахували подібні зміни в лісокористуванні.

Їх розрахунки показали, що на частку вирубок припадає близько 92 млрд т викидів парникових газів, що потрапили в атмосферу Землі з 1900 року завдяки діяльності людини. Цей показник майже в чотири рази нижче попередніх оцінок і в 15 разів нижчі за ті обсяги CO2 , які були породжені спалюванням викопного палива або виробництвом різних хімікатів на його основі.

Тим часом шведські представники лісової галузі знайшли доказ нешкідливості вирубки дерев для екології. Компанії, що заробляють на використанні деревини, надали звіт з висновками про те, що вплив від знищення лісів людиною не більше ніж від гниття старих дерев або використання як альтернатива біоматеріалу пластика.

У відповідь на критику екологічних активістів і заклики Євросоюзу призупинити масові вирубки лісів через накопичення країнами ЄС “вуглецевого боргу” (ситуація, коли “зелені” програми не можуть повністю компенсувати збитки зі шкідливих викидів від діяльності людини) шведські виробники виробів з деревини та целюлози замовили дослідження, в якому порівнюється ефект від вирубки та збереження дерев у природних зонах.

За даними звіту, промислове знищення лісів набагато менше впливає на природу, ніж використання замість деревини матеріалів із пластику. Крім того, кращим рішенням для клімату названа не заборона на вирубку, а заміна старих дерев молодняком, оскільки “вмираюче” дерево не поглинає, а викидає вуглець в атмосферу.

Представники галузі стверджують, що підрахунок “вуглецевого боргу” у Швеції — безглузде завдання, бо ліси в країні поглинають набагато більше вуглекислого газу, ніж його виробляється. Крім того, щорічно з 1980 року розміри лісових угідь тільки збільшуються внаслідок висадки, випливає зі статистики Шведської національної організації з інвентаризації лісів (The Swedish National Forest Inventory).

Генеральний директор шведського виробника деревини Holmen AB Хенрік Шолунд підкреслив, що використання деревини як біопалива за аналогією з іншими поновлюваними джерелами енергії (сонячне світло, вітер) — невигідний захід тому, що логічніше пустити матеріал на будівництво екологічних будинків з колод, замінивши деревом бетон.

Представник шведської неурядової організації із захисту лісів (Protect the Forest) Елін Готмарк не згоден з доводами підприємців лісової галузі й вважає, що деревам потрібен час, щоб знову вирости, а ґрунту — щоб знову накопичувати вуглець. Лісове господарство “знижує загальну кількість вуглецю в наземних екосистемах”, підкреслила Готмарк.

Міжнародне співтовариство дослідників постійно шукає нові способи попередити глобальне потепління. Справа не обмежується програмами збереження лісів або пошуком альтернативних джерел енергії.

У статті, опублікованій в британському журналі Nature 2020 року, як боротьбу з кліматичними змінами пропонується повернути 30% природних територій, охоплених сільським господарством, в природний стан. На думку вчених, так можна скоротити обсяг.

Свою чергою кліматологи та економісти із США оцінили наслідки вирубки лісів і дійшли висновку, що на їх частку припадає не 27%, а всього 7% від загального обсягу антропогенних викидів парникових газів.

Вирубки лісів та землекористування часто вважають головним джерелом глобального потепління, однак, насправді це не так. “В реальності головним джерелом викидів завжди був енергетичний сектор, на якому ми повинні сфокусувати свої зусилля з боротьби з глобальним потеплінням, зокрема пристосовуючи ліс для цих цілей”, — стверджують науковці.

Джерела: Bloomberg, meteovesti, The Swedish National Forest Inventory, National Geographic, Journal of Forest Economics

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram