Бiзнес
5 Січня 2022
2 095

Токенізація TV: Samsung випустить телевізор із NFT-маркетплейсом

Investory News також дізналися про кращі NFT-платформи та практичні способи використовувати токени

Розробники південнокорейського технологічного гіганта Samsung вирішили інтегрувати NFT-маркетплейс у деякі нові моделі своїх нових телевізорів, які з’являться у продажу 2022 року. Самі телевізори відповідають концепції компанії “Екрани скрізь, екрани для всіх” і мають низку функцій, дещо далеких від телемовлення.

Про інтеграцію NFT-маркетплейсу до нових “розумних” телевізорів представники Samsung оголосили в нещодавньому пресрелізі, опублікованому на офіційному сайті компанії.

Уточнюється, що телевізори Micro LED, Neo QLED та Lifestyle TV обладнані за останнім словом технології, і їх можна використовувати не тільки як безпосередньо телевізори, але й імітацію, наприклад, картини на стіні, таке, нібито, у них чітке зображення.

Що стосується NFT-маркетплейсу, подробиць про те, як він функціонуватиме, Samsung не представила. Відомо лише, що власники телевізорів зможуть купувати та продавати там NFT.

Крім цього, в телевізор вбудують спеціальний хаб для геймерів і програму для відеочатів.

Технологія невзаємозамінних токенів NFT була створена у 2017 році на основі блокчейн-платформи Ethereum. Ця платформа надає власнику NFT можливість відслідковувати історію купленого активу та/або підтверджувати право володіння ним (це можуть бути, наприклад, предмети цифрового чи класичного мистецтва). Кожен NFT має певний набір метатегів, у яких також міститься інформація, за ким закріплений токен.

Цьогоріч ринок NFT значно зріс на хвилі популярності токенів: обсяг торгів на ньому 2021 року перевищив $13 млрд.

Сьогодні більшість асоціює NFT з ексцентричною спільнотою та переоціненими цифровими картинками. Але криптоентузіасти вважають, що історія NFT тільки починається, і незабаром з’являться більш практичні варіанти використання токенів. Хоча такі сценарії ще далекі від масових, технологічні компанії вже почали пропонувати продукти та послуги для їх реалізації.

Віртуальна мода

Це важко, можливо, уявити сьогодні, але одного разу права володіння у віртуальному світі можуть стати такими ж важливими, як і в реальному світі. NFT, що підтверджує право власності на ділянку цифрової землі, може бути так само важливим, як і документ на будинок у фізичному світі.

Модні бренди вже створюють цифрові двійники реальних продуктів, які вони продають.

Ось як це може працювати: припустимо, Yves Saint Laurent продає вечірню сукню за $5 тис. в одному зі своїх магазинів. Одночасно покупець отримує спеціальний NFT, цифрову копію сукні, яку можна надіти на свій аватар під час прогулянки Roblox, Fortnite або іншим ігровим світом. Можливо, все відбуватиметься навпаки: спочатку буде придбано цифрову копію сукні, що потім надасть покупцеві право власності на фізичну сукню.

“Покоління Roblox і Fornite шукатиме бренди, які поєднують реальне і нереальне, щоб вони могли показати це друзям”, — каже виконавчий креативний директор RGA London Нік Прінгл.

На фото: скрін гри Roblox

Вічні веб-домени

Одна з перших турбот компанії, яка починає онлайн-бізнес, — вибір домену сайту.

Проста URL-адреса, що запам’ятовується, може істотно вплинути на маркетинг сайту та його товарів. Через цю та обмежену кількість доступних розширень адреси деякі доменні імена стали дуже дорогими. З тієї ж причини деякі займаються “перехопленням доменів”: чекають, поки закінчиться термін реєстрації популярних доменних імен, потім поспішають перекупити URL-адресу, перш ніж власник дізнається, що сталося.

CEO Unstoppable Domains Метью Гулд розповідає, що тепер можна купити або зареєструвати доменне ім’я як NFT на блокчейні (і зберігати його у своєму криптогаманці) замість того, щоб отримувати його у реєстратора, такого як Network Solutions або GoDaddy. З доменними іменами на основі блокчейну з’являється цілий новий набір доступних доменів верхнього рівня, наприклад .crypto та .bitcoin.

Гулд пояснює, що реєстратори NFT-доменів, такі як Unstoppable Domains, стягують лише разову плату за ці домени. Коли оператори сайтів зможуть безпосередньо купувати доменні імена та володіти ними вічно, їх більше не можна буде перехопити. Однак деякі вважають, що оскільки домени блокчейну децентралізовані та досить анонімні, зловмисники можуть застосовувати їх як інструмент для кіберзлочинів.

Ігри Play-to-Earn

На фото: гра Epic Fortnite

Деякі ігри дозволяють користувачам купувати внутрішньоігровий одяг та інші цифрові товари як NFT. Наприклад, у грі Epic Fortnite використовують криптовалюту для покупки скінів (нарядів) для аватарів гравців. Це може здатися трохи дивним, оскільки ці покупки не мають жодної цінності за межами гри. Але це має сенс для мільйонів геймерів.

Насправді NFT не обов’язково повинні залишатися всередині гри. Гра Axie Infinity останні місяці користується великою популярністю, багато в чому тому, що гравці мають шанс заробити реальні гроші, граючи. У грі гравці купують милих цифрових вихованців. Вони можуть вступати у бої між собою, а перемоги приносять власникам токени. Якщо вони запрацюють достатньо, зможуть розмножувати вихованців, щоб створювати нових.

Гравці можуть продавати NFT на внутрішньому маркетплейсі. Зрештою, гравці можуть вивести внутрішньоігрові токени та/або доходи від продажу вихованців з платформи Axie Infinity на відкриті маркеплейси за межами гри, де вони за бажання можуть конвертувати криптовалюту у традиційну валюту.

Справа не лише в цьому. Насправді Axie — це щось середнє між шахами, Dungeons & Dragons та Pokémon Go. Це приклад розробника ігор, котрий знайшов робочу бізнес-модель на основі NFT, яка змушує гравців повертатися. Інші розробники можуть знайти власні формули в цьому жанрі.

Смарт-квитки на заходи

Уявіть, що ви використовуєте біткоїн для покупки NFT, який буде перепусткою на концерт або спортивний захід. NFT може включати твір цифрового мистецтва або інший спеціальний контент групи або спортивної команди.

Опинившись на заході, можна використовувати NFT, щоб придбати додаткові послуги, наприклад, напої, їжу або футболку. Такі компанії, як TicketMint та Nuarca Labs, запустили платформи для підтримки продажу квитків на базі токенів. Навіть після закінчення заходу NFT може мати таку цінність, яку можуть мати паперові квитки.

Якщо ви любите збирати квитки на концерти або ігри як пам’ятні речі, NFT можна зберігати в криптогаманці. Якщо це буде подія, що запам’ятовується, NFT може навіть чогось коштувати.

Криптоентузіасти кажуть, що NFT може врешті-решт змінити економіку бізнесу подій.

Зрештою, NFT — це смарт-контракти. Їх можна налаштувати таким чином, щоб прибутки від кожного продажу автоматично розподілялися між зацікавленими сторонами. Місце проведення може отримати 30%, артист чи спортивна команда — 40%, команда прибиральників — 1% тощо. Якщо проводити оплату безпосередньо через блокчейн, можливо організовувати заходи стане простіше. Крім того, це позбавить необхідності в деяких посередниках.

Більш вигідні програми винагород

Метью Гулд розповідає, що музичні гурти, спортивні команди та промоутери дуже уважно стежать за сферою NFT, бо вони розглядають токени як велику нагоду постійно спілкуватися з фанатами.

Оскільки NFT-квиток зареєстрований на вас у блокчейні, організатор концерту чи спортивного заходу може використовувати його для програми винагород, яка пропонує додаткові послуги певним фанатам. Це може означати допуск на закриту вечірку після заходу, допуск на зустріч із командою після гри або подію, організовану офіційним фан-клубом через кілька тижнів після заходу.

Такі заохочення можуть існувати як у реальному світі, так і у віртуальному.

NFT все ще доведеться подолати деякі перешкоди, перш ніж вони будуть готові до масового застосування. Фінансовим регуляторам, можливо, знадобиться чіткіше роз’яснити правила взаємодії з токенами. Суди очікують більше прецедентних суперечок про авторські права щодо NFT. Розробники інфраструктури блокчейну повинні вирішити, як масштабувати використання NFT без шкоди навколишнього середовища.

Ймовірно, ми зрозуміємо, що NFT узвичаїлися, коли ця абревіатура перестане з’являтися в заголовках. Зрештою, це лише звичайні смарт-контракти, які можуть бути пов’язані з цінним цифровим контентом.

Існує п’ять перспективних децентралізованих платформ, де можна грати й заробляти за допомогою NFT: Bunicorn.Finance, MOBOX, Zookeeper, Pulsar Farm, Based.money.

• Bunicorn.Finance

Bunicorn — ігрова платформа, що поєднує децентралізованість, блокчейн та NFT-гейміфікацію. Вона повністю змінює підхід до фармінгу доходу (Yield Farming — спосіб отримання прибутку шляхом розміщення криптовалют на DeFi-платформах та надання кредитів).

Bunicorn представила нову модель майнінгу ліквідності: замість передавати винагороди безпосередньо користувачам, вони стають NFT-предметами колекціонування. На відміну від предметів на інших платформах, вони містять токени з обмеженим терміном існування, що не дає їх скидати відразу після покупки з майнінгпулу.

Користувачі можуть перетворювати NFT-предмети колекціонування в BUNI-токени після закінчення їхнього терміну існування. Крім того, вони можуть продати NFT або виставити їх на аукціон на інших маркетплейсах, а також зробити їх ліквідними. Якщо термін існування ще не завершився, то NFT-предмет колекціонування можна продати зі знижкою.

Децентралізована біржа

Bunicorn також пропонує власну децентралізовану біржу (Decentralized Exchange, DEX) з автоматизованими маркет-мейкерами (AMM). Вона дозволяє отримувати унікальні винагороди з обмеженим терміном існування через пули та майнінг ліквідності, які загорнуті у NFT, що торгуються. Bunicorn також має свій токен — це BUNI.

За допомогою BUNI можна отримувати винагороду за стейкінг. Щоб його заробити, потрібно збирати частину доходів із комісій на децентралізованій біржі Bunicorn. Утримувачі BUNI також можуть брати участь в управлінні платформою, наприклад, голосувати з приводу оновлень протоколів.

NFT-гейміфікація

Наприкінці серпня 2021 року Bunicorn запустив рольову гру Battle to Redeem Buniland’s Peace на базі Binance Smart Chain, у якій можна заробляти NFT.

Гравці можуть вступати в битву та отримувати токени BUNI. Активи — це NFT, що належать гравцеві, випущені за стандартом ERC-721, якими можна торгувати на маркетплейсі.

• MOBOX

MOBOX використовує унікальну інфраструктуру та поєднує в собі DeFi, ігри та NFT. При цьому користувачі мають доступ до пулів ліквідності для фармінгу NFT. Це дає можливість вибудовувати найкращі стратегії для отримання доходу та генерувати унікальні NFT, які використовуються у різних іграх та мережах. Сама платформа базується на Binance Smart Chain.

Протягом тижня після запуску на MOBOX було продано NFT на суму близько $5 млн. Платформа була розроблена командою професіоналів, які раніше працювали у сфері ігор та розробки децентралізованих додатків.

Як працює

Користувачі можуть зберігати стейблкоїни на Binance Smart Chain або вибирати з восьми пулів ліквідності. Смартконтракти дозволяють автоматично підраховувати прибутки. При використанні пулів можна отримати доступ до інших ланцюжків. Скриньки з унікальними NFT приваблюють більше винагород.

Щоб відкрити скриньку та отримати токени, потрібен один ключ. Після цього NFT можна автоматично поставити на платформу, що відкриває токени Mbox, які надають доступ до керування платформою. Кожен NFT має майнінгову силу, яка залежить від його унікальності та дозволяє власнику отримувати більше винагород.

Основна мета платформи MOBOX — забезпечити переносимість NFT між мережами та іграми. На цей час токени можна переміщати між трьома блокчейнами: Ethereum, Tron та Binance Smart Chain. У 2021 році MOBOX планує запустити три NFT-ігри.

• Zookeeper

Zookeeper — це децентралізована програма для фармінгу доходу, побудована на Wanchain. Мета його розробників — зробити фармінг веселим і прибутковим. На цей момент Zookeeper дозволяє одночасно отримувати токени ZOO та WASP, а також використовувати NFT.

NFT-токени в Zookeeper можна прив’язати до пулу ліквідності, щоб отримувати вищі винагороди. За необхідності ліквідність можна заблокувати на певний період.

Як працює

Зоопарк із твариною-маскотом, на ім’я Zookeeper містить різні пули ліквідності. Усі вони можуть видавати подвійні винагороди ZOO та WASP, але це відбувається не завжди. Щоб підвищити річну винагороду, потрібні WSLP — токени Wanswap Liquidity Provider. Зазвичай вони випускаються децентралізованою програмою Wanswap.

WSLP дають ліквідність однієї з фармингових пар. Якщо в гаманці користувача є токени, він може відправитися в зоопарк і вибрати пару для фармінгу. Після цього може встановити період блокування, максимальне значення якого — 180 днів.

Але це єдиний шлях. Крім цього, є можливість вирушити на одну з трьох експедицій, щоб знайти золоту скриньку. Для цього потрібні токени Zoo. Щоб дістатися місця призначення, необхідно поставити ці токени. Що коротша пригода, то більше їх потрібно.

Сума, яку потрібно поставити, залежить від вартості золотої скриньки, і вона змінюється іноді. Після завершення експедиції користувач отримує токени назад, а також скриньку, в якій захований NFT-генератор.

Але замість всього цього, можна також купити золоту або срібну скриньку за допомогою токенів Zoo. Лише першому можна знайти NFT-генератор, а другий дає 10% шанс отримати NFT. Після покупки скриньки, використані токени згоряють.

• Pulsar Farm

Pulsar Farm — це DeFi-гра на базі Binance Smart Chain та Polygon. З моменту запуску вона набула великої популярності: до $7 млн ​​були зафіксовані в смарт-контрактах у більш ніж тисячі активних гаманців. Pulsar Farm об’єднує фармінг доходу, гейміфікацію та підтримку NFT.

На арені Pulse можна купувати інопланетних вихованців як NFT і використовувати їх у PvP-іграх (“гравець проти гравця”). Перемога підвищує рівень вихованця, а винагорода залежить від того, скільки разів поспіль обіграли противника. Якщо потрапити на вершину таблиці лідерів можна отримати додаткові токени BNT.

NFT-вихованець використовується для участі у PvP-іграх. Без нього неможливо отримати доступ до токена Bounty, а отже, й до фармінгу. За наявності токенів Bounty можна також брати участь у PvE-іграх (“гравець проти оточення”).

Щоб зберігати стабільність екосистеми, весь прибуток від продажів NFT спалюється. Це означає, що вони використовуються лише як службові токени (utility tokens) і не можуть давати дохід.

Платформа пропонує модель страхування, щоб захистити інвестиції гравця. Бета-версія гри Pulsar допомагає усувати загрози з боку роботів та підвищувати надійність платформи. Коли користувачі купують NFT на першій фермі, вони можуть брати участь у попередніх продажах. Натомість вони отримують токен Beta Pulsar для NFT, що знижує ризик демпінгу.

Відмінності PvP та PvE

На Pulsar Farm доступні два типи ігор: PvP (“гравець проти гравця”) і PvE (“гравець проти оточення”). PvE це перший етап, де потрібно заробляти токен BPUL. З його допомогою можна придбати вихованця, який використовуватиметься у грі. Після перемоги у PvE користувач отримує токени BNT — вони дають можливість брати участь у Pulsearena, які в основному є PvP.

У PvP гравцеві потрібно заплатити вступний внесок у BNT, який надалі використовуватиметься як винагороди. Переможець отримує 50% від вступного внеску опонента. Сума, що залишилася, розподіляється між кращими гравцями. Якщо користувач програє, його вихованець виживе лише з ймовірністю 0,5%.

• Based.money

Протокол BASED — це DeFi-гра з можливістю фармінг доходу. Платформа побудована на базі економічної політики Ampleforth та механізму розподілу Yearn Finance. Вона керується токеном BASED і набором правил, що контролюють операції.

Запас токенів BASED коригується кожну добу так, щоб один BASED дорівнював $1. Завдяки цьому пропозиція зростає відповідно до попиту. Коригування відбувається щоразу, коли різниця між доларом і BASED становить понад 5%.

Користувач може брати участь у фармінг доходу тільки після того, як набере певну кількість токенів BASED. Якщо він набирає 100 BASED вартістю $150 після закінчення коригування, то отримує перевагу при майбутніх змінах цін.

Розмір доходів залежить від тривалості стейкінгу токенів. Щоб отримати максимальну віддачу, необхідно розробляти стратегію з урахуванням як вартості, так і запасу токенів.

Джерела: Samsung, Hackernoon, Fast Company

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram