Соцмережі
28 Січня 2020
581

Тимофій Милованов: Аналіз змін у промисловості країни

В цілому промислове виробництво впало на 1,8%, але є окремі галузі, де показник навпаки зріс

За підсумком 2019р. (за попередніми даними Держстату), після трирічного зростання, промислове виробництво в цілому зменшилося на 1,8%:
– у постачанні електроенергії, газу та пари – на 4,1%,
– переробній промисловості – на 2%.
У добувній промисловості обсяг виробництва не змінився – 0%.
У переробній промисловості за підсумками року позитивні показники спостерігалися у високотехнологічних виробництвах:
– фармацевтичному виробництві (зростання на 5,1%),
– виробництві комп’ютерів, електронної та оптичної продукції (на 4,3%),
– хімічному виробництві (на 3,3%),
– виробництві харчових продуктів, напоїв та тютюнових виробів (на 0,2%)
– виробництві меблів, іншої продукції, ремонту і монтажу (на 0,2%).
Саме ці виробництва мали змогу ефективно конкурувати на внутрішньому і зовнішньому ринках.

Розуміння того, що загострення конкурентної боротьби та перехід на нові технології вимагає технологічного переозброєння, у минулому році основна частина великих промислових підприємств проводили модернізацію, що негативно позначилося на поточній їх виробничій діяльності, але створило умови для відновлення виробництва конкурентоспроможної продукції та зайняття нових сегментів зовнішніх та внутрішніх ринків у перспективі. Саме модернізація і тимчасові зупинки промислових потужностей були однією з причин негативної промислової динаміки у 2019 році.

Але найбільш негативний вплив спричинили інші фактори, які діяли протягом останніх 7-ми місяців і їх дії посилилась у грудні 2019 року.

У грудні найбільше падіння відбулося в постачанні електроенергії, газу та пари (падіння на 15,7%) зважаючи на скорочення попиту на енергоресурси внаслідок теплих погодних умов та падіння виробництва у галузях-основних споживачах енергії (металургія, добувна та харчова промисловість). Відповідно падіння відбулося у добуванні вугілля (на 17,3%) як через зменшення попиту з боку теплових електростанцій, так металургійних підприємств.

Найбільший негативний внесок на динаміку переробної промисловості у грудні та по року в цілому мали металургійне виробництво – зменшення на 10% у грудні та машинобудування – на 14,5% відповідно.

Промислова діяльність їх відбувалась переважно під впливом:
1) негативної зовнішньої кон’юнктури для чорних металів (за даними Світового банку у грудні 2019р. (р/р) середні ціни на базові метали знизилися на 2,4%, за даними ДФС експорт гр. 72 «чорні метали» скоротився на 13,2%), а також протекціоністських заходів з боку США, за якими слідували кількісні обмеження ЄС, Єгипту, які додатково негативно вплинули на виробництво та експорт продукції української металургії як до цих країн, так і на інші ринки через загострення конкуренції між постачальниками металургійної продукції;
2) тривалої дії ряду негативних факторів, зокрема:
• торговельних обмежень з боку Російської Федерації на продукцію машинобудування українського походження, запроваджені Російською Федерацією транспортні обмеження (порти Азовського моря, що збільшувало навантаження на залізницю, яка і так має «вузькі місця»),
• недостатніх обсягів та високої вартості кредитування, що стало наслідком дотримання Національним банком жорсткої монетарної політики, а також суттєвої ревальвації гривні, яка послаблювала позиції українських експортерів і посилювала конкурентоспроможність імпорту на внутрішньому ринку (за даними ДФС у грудні 2019р. (р/р) імпорт гр. 84-90 «машини, устаткування та транспорт» зріс на 7,3%).
Водночас, у виробництві харчових продуктів, напоїв та тютюнових виробів падіння на 2,4% відбулось внаслідок отримання меншого врожаю цукрових буряків, фруктів та овочів, а також збільшення конкуренції з боку імпортної молочної продукції (за даними ДФС у грудні 2019р. (р/р) імпорт молочних продуктів (гр.401-406) у фізичному вимірі зріс у 2,3р.), в тому числі внаслідок дії ряду вищезазначених негативних факторів.
Позитивні результати у переробній промисловості у грудні продемонстрували хімічне виробництво – на 8,7%, виробництво меблів, іншої продукції, ремонт і монтаж машин і устаткування – на 2,4% та виробництво гумових та пластмасових виробів – на 0,6%, проте це не дозволило компенсувати падіння інших видів промисловості.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram