Новини
11 Червня 2020
986

Стане першою: Мелітопольська черешня отримає реєстрацію географічного значення

Товар елітного класу матиме право на визнання в Євросоюзі

В Україні завершується реєстрація ще одного продукту з історичним географічним походженням – Мелітопольської черешні, повідомили на інформаційно-аналітичному порталі АПК.

Зазначається, що це перша українська ягода, яка матиме реєстрацію як географічне зазначення й отримає право на визнання в Євросоюзі.

“Заявку на реєстрацію географічного зазначення походження товару було подано “Асоціацією виробників мелітопольської черешні” за результатами спільної роботи Мінагрополітики, Мінекономіки та проєкту технічної підтримки ЄС “Підтримка розвитку системи географічних зазначень в Україні”. Завершення реєстрації очікується наприкінці липня”, – йдеться у повідомленні.

Додається, що мелітопольська черешня відома ще з 19 сторіччя, вирощується у місцевості навколо міста Мелітополь на обох берегах річки Молочна, а саме – у межах міста Мелітополь та навколишніх населених пунктів. “Мелітопольська черешня – товар елітного класу, плоди якої збирають вручну”, – зазначається у повідомленні.

Нагадаємо, минулого року Україна отримала географічну айдентику на 10 продуктів. Термін дії географічного зазначення необмежений, але GI припиняє діяти, якщо продукту немає на ринку протягом семи років.

Раніше Investory News писали, що українським виробникам сиру фета з 2023 року доведеться відмовитися від цієї назви, оскільки воно є захищеним географічним зазначенням.

Тим часом ЄС щороку отримує майже €75 млрд за географічні назви товарів. Найвідоміші на сьогодні  – “шампанське”, “Баєрське пиво”, “Ірландський віскі”, “пармезан”, “рокфор”, “польська водка”.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram