Новини
6 Березня 2019
1 086

Здобули: Україна отримала географічну айдентику на 10 продуктів

Термін дії географічного зазначення необмежений, але GI припиняє діяти, якщо продукту немає на ринку протягом семи років

Перші 10 географічних зазначень (geographical indications, GI), зареєстрованих в Україні, будуть включати два сири, два фрукти, п’ять алкогольних напоїв і мед. Про це повідомляє “Інтерфакс-Україна” з посиланням на інтерв’ю, яке дав інформаційному агентству координатор проекту ЄС “Географічні зазначення в Україні” Саверіо Савіо.

Є три варіанти лейблів GI: PDO (protected designation of origin) – захищене зазначення місця походження, PGI (protected geographical indication) – захищене географічне зазначення і TSG (traditional specialities guaranteed) – гарантія традиційності, зазначив він.

За словами Саверіо Савіо, планується зареєструвати два PDO для сирів – гуцульської овечої та коров’ячої бринзи, два PDO для фруктів та овочів – херсонський кавун й мелітопольська черешня, два PGI та два PDO для вин і одне – для алкогольного напою та PGI для меду.

Заявку на реєстрацію гуцульської овечої бринзи вже подано і незабаром подадуть заявку на реєстрацію гуцульської коров’ячої бринзи.

“Нещодавно було створено асоціацію виробників бессарабських вин, і перший продукт, який буде там зареєстровано, – вино з району озера Ялпуг. Щодо меду, ми досі обговорюємо з Мінагропродом, де його зареєструвати, тому що це важливий продукт на всій території України, і міністерство має визначитися зі своїми преференціями щодо локації”, – розповів Савіо.

Термін дії географічного зазначення необмежений, проте GI припиняє діяти, якщо продукту немає на ринку протягом семи років.

Проект здійснює консультаційну та технічну підтримку реєстрації GI, а безпосередньо ініціаторами реєстрації мають бути асоціації виробників. Так, наприклад, проект сприяв створенню Асоціації виробників традиційних карпатських високогірних сирів і допоміг підготувати документи на реєстрацію GI, проте саму заявку подала асоціація, розповідає агентство.

Назви винних та алкогольних географічних зазначень поки що невідомі. Однак відомо, що асоціація “Придунайська Бессарабія”, яка здійснюватиме реєстрацію вина з району озера Ялпуг, може обрати назву для GI “Ялпуг”.

Як розповів агентству Саверіо Савіо, поки що невідомо, скільки часу займе реєстрація GI в Україні.

“Це дуже залежить від бюрократії. Ми займаємося двома паралельними процесами: готуємо досьє, яке потрібне для реєстрації в Європейському Союзі, але спочатку реєструємо GI в Україні. Скільки часу займе реєстрація в Україні – ми не уявляємо. Потрібен час на те, щоб опоненти могли подати заперечення. В ЄС період реєстрації може тривати від трьох місяців до трьох-чотирьох років”, – зазначив він.

Нагадаємо, раніше Investory News публікували прогноз аналітичного відділу UFEB. В ньому були визначені топ-5 експортних продуктів України у 2019 р., куди разом із яблуками, яйцями, вершковим масло та соєвою олією потрапив і мед.

Більше новин та актуальних матеріалів у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram