Новини
30 Грудня 2021
637

США вимагають від українського бізнесмена Макса Полякова продати частку у космічній компанії

Bloomberg стверджує, що основна причина — загроза національній безпеці

Уряд США вимагає від українського підприємця Макса Полякова продати частку в американській космічній компанії Firefly Aerospace, пославшись на міркування національної безпеки, повідомляє Bloomberg.

За словами двох джерел агенції, американський уряд тимчасово зупинив роботи, пов’язані із запуском ракет Firefly на базі Ванденберга в Південній Каліфорнії.

“Представники уряду та авіакосмічної галузі висловили заперечення проти того, щоб Поляков зберігав контроль над компанією на фоні побоювань, що цінні технології можуть потрапити до України, Росії чи інших країн, які займаються розробкою космічних програм”, — пише Bloomberg.

Попри $200 млн, вкладені в компанію, наприкінці 2020 року Поляков погодився піти з ради директорів, щоб Firefly могла отримувати держконтракти США.

Наприкінці листопада Поляков отримав листа від Комітету з іноземних інвестицій США (CFIUS), в якому відомство висловило побоювання з точки зору національної безпеки та вимагало, щоб Поляков та його інвесткомпанія Noosphere Venture Partners продали близько 50% акцій Firefly. “Поляков заявив, що володіння акціями компанії не загрожує нацбезпеці США, але погодився виконати вимогу”, — повідомили представники бізнесмена.

У листопаді 2020 року Поляков залишив раду директорів Firefly, а у травні 2021 року продав більшу частину своєї частки у Firefly. Тоді ж під час першого раунду фінансування компанія залучила $75 млн і отримала оцінку понад $1 млрд.

Поляков заявив, що довіряє всі рішення генеральному директору Firefly Тому Маркьюсіку, який раніше працював у NASA та SpaceX мільярдера Ілона Маска.

Noosphere Ventures повідомила, що Поляков та його компанії пройшли ретельну перевірку, внаслідок якої не було виявлено жодних загроз.

“У 2017 році Поляков врятував Firefly від банкрутства”, — зазначає Bloomberg. У вересні Firefly здійснила перший запуск ракети з бази Ванденберг. “Ракета вибухнула до виходу в космос, і місію перервали, але компанія все одно вважає запуск успішним, оскільки ракета відірвалася від землі, досягла надзвукової швидкості та витримала максимальний тиск”, — пояснював український Forbes.

За інформацією Bloomberg, за останні кілька років Firefly отримала контракти NASA, Агентства перспективних оборонних дослідницьких проєктів та ВПС США.

Раніше Investory News писали, що український бізнесмен Максим Поляков придбав виробника супутників.

Нагадаємо, наприкінці травня Firefly Aerospace Полякова підписала контракт зі SpaceX. У планах компаній — співпраця у межах програми щодо забезпечення польоту на Місяць.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram