Новини
2 Червня 2020
1 913

Щоб стати мільярдером: Як Кайлі Дженнер обманула Forbes

Дженнери казали неправду журналістам і змушували свого бухгалтера готувати підроблені податкові декларації

Кайлі Дженнер позбулася титулу мільярдера, присвоєного їй рік тому. Розкриті нещодавно документи показали, що молода підприємниця та її сім’я сильно роздмухували масштаби та успіх її бізнесу. Це тривало роками, пише Forbes.

Тому коли наймолодша представниця клану Кайлі Дженнер у січні продала 51% своєї компанії Kylie Cosmetics б’юті-корпорації Coty, в житті сімейства стався поворотний момент.

Продаж став однією з найбільших угод за участю будь-якої знаменитості. Kylie Cosmetics була оцінена в $1,2 млрд, що, здавалося, тільки підтвердило те, що Кайлі стверджувала весь цей час і про що редакція заявила в березні 2019 р.: Кайлі Дженнер насправді є мільярдером. Принаймні, вона була ним до настання пандемії коронавірусу.

Однак у контракті дрібним шрифтом була прописана куди менш приємна правда. У документах, представлених Coty після операції, світу був розкритий один із найпотаємніших фактів сім’ї: бізнес Кайлі значно менший і до того ж, менш прибутковий, ніж сім’я Кардашьян-Дженнер всі ці роки намагалася переконати косметичну індустрію та ЗМІ.

“Можна з упевненістю сказати: все, до чого прикладає руку сім’я Кардашьян-Дженнер, перебільшено. Щоб зберігати обличчя, потрібно завжди прикрашати те, що є по факту”, — говорить біржовий аналітик інвестиційного банку Jefferies Стефані Віссінк.

Ґрунтуючись на нових відомостях, а також з огляду на вплив COVID-19 на бізнес косметичних компаній і купівельну активність споживачів, Forbes тепер вважає, що Кайлі Дженнер, навіть отримавши приблизно $340 млн (після сплати податку) при продажу частки свого бренду, не є мільярдером.

Будь-які сумніви в тому, що Кайлі є мільярдером, здається, зникли в листопаді 2019 р. Тоді косметичний гігант Coty, річний дохід якого становить $8,6 млрд, оголосив про покупку 51% Kylie Cosmetics за $600 млн, тобто оцінивши всю компанію в $1,2 млрд.

У результаті угоди, компанія, яка має труднощі, зі 116-річною історією придбала модний бренд, який вміє отримувати користь із соціальних мереж, і отримала можливість вдихнути у власні фінансові показники нове життя. Для Кайлі це був шанс на розширення бізнесу, а ще купа грошей і незаперечний статус мільярдера.

В ході телефонної конференції з біржовими аналітиками генеральний директор Coty назвав угоду “надзвичайно привабливою фінансовою формулою”, з якою Coty стане сучасним, перспективним і прибутковим гравцем на б’юті-ринку.

Експерти були налаштовані скептично. Один із них сказав, що корпорація платить занадто багато за бренд знаменитості, популярність якого потім може запросто зійти нанівець. Інший аналітик поцікавився, як компанія може бути впевнена в тому, що в найближчі роки Кайлі як і раніше буде з великим завзяттям розвивати бренд.

Виникло ще й питання про фінанси Кайлі. З документів, які Coty представила після операції, слідувало, що дохід Kylie Cosmetics за рік до продажу склав $177 млн ​​— тобто набагато менше опублікованих на той час оцінок.

Що ще більш дивно, за заявою корпорації продажі бренду виросли в порівнянні з 2018 р. на 40%. Це означало, що бізнес у попередньому році приніс тільки близько $125 млн, а аж ніяк не $360 млн, як редакції Forbes намагалися довести самі Дженнер.

Представники Кайлі повідомили, що запущена в травні 2019 р. лінія по догляду за шкірою за перші півтора місяця принесла $100 млн. Однак згідно з документами Coty, насправді нова лінійка була на шляху до того, щоб закінчити рік з продажами на скромну суму $25 млн.

“Мені здається, здивовані були всі, — зізнається Уіссінк з Jeffries, яка теж брала участь в конференц-дзвінку. — Головний невтішний висновок полягав у тому, що бізнес насправді був набагато менше, ніж вважалося раніше”.

По суті настільки менше, що абсолютно всі цифри, якими хизувалася Дженнер у попередні роки, теж, швидше за все, були вигадані. Якщо продажі Kylie Cosmetics у 2018 р. склали $125 млн, то як бренд міг заробити $307 млн ​​(а саме стільки було зазначено в податковій декларації) у 2016 р. або, наприклад, $330 млн у 2017 р.

Пояснення може бути лише одне, пише видання: бізнес Кайлі щорічно зменшувався більш ніж удвічі. Якщо так, то Coty переплатили за “перспективний” бренд, який насправді куди менше, ніж кілька років тому.

На питання ЗМІ з цього приводу корпорація ніяких відповідей не дала. Згідно з даними гіганта електронної комерції Rakuten, в період з 2016 по 2018 рр. онлайн-продажі продукції Kylie Cosmetics впали на 62%. Однак, практично всі експерти, сходяться на тому, що бізнес просто не міг обрушитися настільки за такий короткий час.

Найімовірніше, бізнес залишався невеликим з самого початку, і Дженнер казали неправду про це щороку, починаючи з 2016 р., причому змушували свого бухгалтера готувати підроблені податкові декларації з неправдивими даними.

З огляду на всю цю нову інформацію і поточну ситуацію з пандемією, у Forbes перерахували статки Кайлі Дженнер заново і прийшли до висновку, що вона не є мільярдером.

З моменту укладення угоди акції Coty впали більш ніж на 60%, хоча у більш успішних конкурентів таких як Ulta Beauty та Estee Lauder падіння не вийшло за межі 10%. Фінансисти з Уолл-Стріт вважають, що Coty спочатку запропонувала занадто високу ціну за Kylie Cosmetics, і при реалістичному підході оцінити статок Кайлі Дженнер вище мільярда просто неможливо, навіть всупереч величезній сумі угоди.

Як писали раніше Investory News, корпорація Coty Inc., виробник Max Factor, заплатить $600 млн за 51% Kylie Cosmetics, що належить 21-річній американській моделі Кайлі Дженнер.

Нагадаємо, мільярдери США примножили свої статки на 15% протягом двох місяців пандемії коронавірусу. Протягом цього часу зросла й кількість людей, які стали мільярдерами, з 614 до 630.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram