Новини
2 Серпня 2023
249

Роботодавці готуються до повернення військових

Проте більшість не мала досвіду співпраці з ветеранами

Понад 60% роботодавців ще ніколи не працювали з ветеранами, але починають готуватися до наймання колишніх військових, покладають сподівання на програми менторства, очікують допомоги від держави й суспільства та високо цінують професійні навички військовослужбовців, свідчать результати дослідження, яке провів Український ветеранський фонд у співпраці з Work.ua та Lobby X.

Дослідження підтверджує, що робота в одному колективі з людьми, які брали безпосередню участь бойових діях, буде в новинку для більшості компаній. Тільки третина з опитаних роботодавців поділилися, що вже мають досвід роботи з ветеранами, — у 7% він значний, у 25% невеликий.

Також 62% респондентів відповіли, що ще не мають досвіду прийому чи розгляду на роботу, інтервʼювання кандидатів-ветеранів. При цьому більшість із тих, хто вже приймав на роботу, співпрацював з ветеранами, визначають цей досвід як однозначно позитивний (35%), скоріше позитивний (31,5%) або нейтральний (22%). Тільки 8% опитаних вибрали варіант відповіді “Скоріше негативний”, говорячи про роботу з колишніми військовими.

Опитування показує, що більшість роботодавців, 44%, ставляться до приховування кандидатами статусу ветерана тою чи іншою мірою негативно.

Найчастіше, у 68% випадків, роботодавці зʼясовують, що перед ними кандидат-ветеран, уже на етапі співбесіди. З резюме це стає відомо у 22% випадків.

Водночас роботодавці назвали релевантними для цивільної роботи багато навичок, які можна отримати під час військової служби, як-от робота в команді, критичне мислення, відповідальність, технічні навички тощо.

Це свідчить на користь твердження, що вказувати військовий досвід та отримані під час служби знання в резюме — насправді корисно і для роботодавців, і для ветеранів.

А ще практично всі роботодавці (95,5%) вважають доцільним формувати та розвивати культуру поваги до ветеранів на ринку праці та в суспільстві в цілому.

Серед рис, які, на думку роботодавців, характеризують тих, хто став на захист українців у війні з росією, лідирує виражена громадянська позиція. На другому місці — дисципліна. Але відзначили роботодавці й можливу емоційну нестабільність, помістивши її на 3 місце серед переліку особистих якостей, котрі вважають притаманними ветеранам.

Опитування показало, що приблизно в ⅔ компаній є працівники, яких мобілізували до ЗСУ та за якими зберігаються робочі місця. Частина роботодавців уже впровадили або планують впровадити у своїх організаціях програми з повернення та адаптації цих співробітників після демобілізації.

Більшість роботодавців відмітили, що не вважають, ніби ті, хто зараз в ЗСУ, після повернення програватимуть цивільним шукачам:

• 28,5% опитаних думають, різниця між рівнем компетенцій перших і других буде невідчутною;

• 21% — що більшість ветеранів навіть набудуть нових навичок на службі.

При цьому 25% респондентів вважають, що потреба в перекваліфікації ветеранів таки постане. А ще 23% важко було дати прогноз з цього питання.

Тож роботодавці не думають, що ветерани будуть менш професійними на цивільних посадах, але питання до- чи перекваліфікації частини цих кандидатів у майбутньому визнають актуальним.

59% респондентів сподіваються, що держава надасть за працевлаштування колишніх військових податкові знижки, 24% вважають, що потрібні квоти, ще 24% — за звільнення компаній, які працевлаштовують ветеранів, від певних зобовʼязань, 22% — за пільгові кредити.

Також роботодавці сподіваються на підтримку громадянського суспільства. 39% опитаних вважають, що, ймовірно, звернуться до громадських організацій по допомогу, 43% вибрали варіант “Не виключаю таку можливість”.

Зокрема, компанії готові покластися на громадянське суспільство в організації адаптаційних тренінгів для ветеранів, створенні громадських центрів, громадських платформ з працевлаштування, значущими також визнають профорієнтаційні заходи від суспільних організацій та ярмарки вакансій.

Самі компанії найбільше готові надати ветеранам без досвіду цивільної роботи стажування та менторську підтримку (майже 57% респондентів вибрали цей варіант).

Третина компаній може запропонувати таким кандидатам часткову зайнятість (29%). При цьому 20% опитаних зазначили, що їм важко відповісти на запитання про заходи підтримки від компанії, а 9% не готові надавати ані підтримку менторів, ані пріоритетність під час найму, ані додаткову освіту чи бонуси.

Щодо наявних мобілізованих працівників — роботодавці однозначно чекають їхнього повернення та планують підготовку до адаптації в цивільному житті. Та в більшості компаній схильні все ж відкласти створення таких програм на майбутнє.

Нагадаємо, через бум ШІ люди будуть змушені змінити професію.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram