Новини
27 Червня 2021
1 433

Робот-черв’як: Механізм може пересуватися в піску та м’якому ґрунті

Його можуть застосовувати у майбутньому на інших планетах для вивчення ґрунту

Ми бачили, як роботи підіймаються в повітря, пірнають до морських глибин і виконують різноманітні маневри на суші. Тепер дослідники з Каліфорнійського університету в Санта-Барбарі й Технологічного інституту Джорджії досягли нового рубежу.

Взявши за основу рослини й тварин, які еволюціонували, щоб переміщатися підземними просторами, вони розробили швидкого керованого м’якого робота, який може прориватися крізь пісок, пише The Current. Ця технологія не тільки відкриває нові можливості для швидкого, точного і мінімально інвазивного пересування під землею, але й також закладає механічну основу для нових типів роботів.

“У той час, як повітря і вода надають невеликий опір об’єктам, що рухається через них, підземний світ — це зовсім інша історія. Якщо ви намагаєтеся рухатися в землі, вам потрібно відсунути ґрунт, пісок або інше середовище в сторону”, — розповів співавтор розробки Ніколас Наклеріо.

За словами вченого, світ природи, на щастя, надає безліч прикладів підземної навігації у вигляді рослин і грибів, які будують підземні мережі. Крім того, багато тварин опанували здатністю проходити тунелі безпосередньо через гранульовану середу.

За словами Деніела Гольдмана, професора фізики в Технологічному інституті Джорджії, отримання механічного розуміння того, як рослини й тварини освоїли підземну навігацію, відкриває безліч можливостей для науки й технологій.

Робот, створений дослідниками, рухається в підземному середовищі, витягаючи вперед свій наконечник, оснащений двома форсунками, які відкидають землю або пісок, звільняючи місце для руху вперед.

Ще одне вміння, яким володіє робот, дослідники підгледіли у південного піщаного восьминога (Octopus kaurna), який долає високий рівень опору, який створюється піском або пухким ґрунтом, викидаючи струмінь води й втягуючись в розпушену масу. У випадку з новим механізмом робот вистрілює не водою, а повітрям.

За словами дослідників, створений ними механізм має безліч застосувань, таких як відбір ґрунту, підземний монтаж інженерних мереж і контроль ерозії.

Подовження наконечника дозволяє змінювати напрямок, а також дозволяє тілу робота регулювати, наскільки міцно він закріплений в середовищі. Цей контроль може виявитися корисним для дослідження в умовах низької гравітації. Команда розробляє механізм для NASA, щоб створити пристрій, здатний відбирати проби на Місяці або навіть на більш далеких тілах, таких як супутник Юпітера Енцелад.

“Ми вважаємо, що риття нір може відкрити нові можливості”, — роблять висновок дослідники.

Нагадаємо, Amazon тестує автономні роботи, які здатні переносити предмети з мінімальним втручанням з боку людини. Компанія запропонувала використовувати кілька ботів й інші технології, покликані знизити навантаження на співробітників.

Як писали раніше Investory News, компанія Agility Robotics зі штату Орегон представила двоногого робота Дігіта (Digit). Він зможе доставляти товари та посилки прямо до дверей, на будь-який поверх, а також надавати допомогу при стихійних лихах і в пошуково-рятувальних операціях.

Пропонуємо також ознайомитися з добіркою незвичайних роботів, схожих на тварин.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram