Бiзнес
11 Квітня 2019
1 598

Рік лоукостів: Що змінилося в Україні після приходу Ryanair

Бюджетні авіакомпанії нарощують пасажиропотоки, урізають безкоштовний багаж та відкривають нові маршрути

Перший рейс довгоочікуваного ірландського лоукостера з України до Німеччини відбувся понад сім місяців тому, у вересні 2018 року. За цей час авіакомпанія, рівно як і її найближчі конкуренти, встигли наростити кількість рейсів та напрямків.

Для порівняння, Ryanair виходив на український ринок із 17 напрямками до семи країн. Зараз для бронювання доступні польоти до 39 аеропортів у 13 країнах.

Власне, наростив присутність і угорський бюджетний перевізник WizzAir, який минулого вересня пропонував українцям перельоти за 37 напрямками до 12 країн.

Цікаво, що за підсумками минулого року пасажиропотік аеропорту “Бориспіль” збільшився до 12,6 млн чоловік, що на 2 млн більше ніж попереднього року. Схожа динаміка спостерігається й в інших аеропортах, звідки літають бюджетні авіакомпанії. Так, протягом 2018 року львівський аеропорт ім. Данила Галицького збільшив пасажиропотік на 48% – до 1,6 млн. А вже за підсумками січня-березня поточного року кількість пасажирів збільшилася на 53,5%.

І, схоже, що тенденція на зростання зберігатиметься. Навіть попри те, що “ірландці” та “угорці” майже синхронно змінили правила перевезення багажу, через що й стали фігурантами розслідування АМКУ, разом з МАУ.

Наприкінці березня у “Борисполі” перезапустили термінал F, який не працював майже з закінчення Євро-2012. Тепер він має стати “домівкою” для бюджетних перевізників. Крім Ryanair та Laudamotion, що тепер фактично належить ірландському лоукостеру, до нового терміналу переїдуть Aigle Azur та український перевізник SkyUp.

Поки що найбільшими гравцями на українському ринку бюджетних авіаперевезень залишаються Ryanair та WizzAir. Проте, нарощувати присутність також почали латвійська AirBaltic, яка вже має рейси між Ригою та Києвом і Одесою, а з початку квітня – зі Львовом. Регулярно нові маршрути анонсує й італійський лоукостер Ernest Airlines. Так, у березні перевізник запустив перельоти з Києва до Риму та Генуї, а у квітні оголосив про відновлення сполучення Львів-Венеція.

Активно розвивається і новостворена компанія SkyUp, яку позиціонують як українського лоукостера. Перевізник, що розпочав польоти у травні минулого року, заявив про покупку трьох нових літаків та постійно анонсує нові регулярні внутрішні та міжнародні рейси. Зокрема нещодавно компанія оголосила про три нових маршрути з Києва до болгарських Варни й Бургаса, а також до вірменського Єревана.

Більше новин та актуальних матеріалів у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram