Герої
27 Грудня 2018
1 054

Девід О’Браєн: Ми змінили правила гри та добряче повеселилися

Яка користь від плати за багаж та інші нюанси бізнесу Ryanair: про що говорив Девід О’Браєн у Києві

Випускник Ірландського воєнного коледжу Девід О’Браєн приєднався до команди Ryanair майже чверть століття тому. Щоправда, тоді ця компанія ще не була одним з найбільших лоукостерів світу, та й сама філософія бюджетних авіаперевезень тільки формувалася. У 2002 р. О’Браєн отримав посаду льотного директора та директора з наземного обслуговування, а у 2014 р. став комерційним директором компанії. Тож, завоювання європейського ринку та зухвалі для свого часу нововведення відбувалися за його участі.

На відкритій лекції у Києві Девід О’Браєн багато говорив про еволюцію Ryanair, шлях від крихітного ірландського перевізника до «панк-рокерів» європейської авіації, наслідки запровадження плати за багаж та можливості українського ринку. InveStory news відібрали найцікавіші моменти цієї розповіді.

Про старт, конкуренцію та сандвічі

Подорож з Ryanair довжиною у 25 років – неймовірна честь для мене. Ця компанія унікальна для світової авіації, і я хочу поділитися цим, розказавши трохи про її історію. Коли я приєднався до Ryanair, у нас було дев’ять літаків. Через півроку їх залишилося шість. Це був дійсно дуже поганий старт. Нашими конкурентами були British Airways, Aer Lingus. У нас було шість літаків, а у них — 40. У нас були сендвічі на борту, у них були сендвічі. Ми вдосконалювали свої сендвічі, вони робили свої ще кращими. І ми усвідомили, що не зможемо виграти цю битву. Тож ми мали зробити ще щось.

Геніальність — це здатність влучити у ціль, яку інші люди не можуть навіть побачити

Про геніїв у Ryanair

Впродовж всієї кар’єри я працював та продовжую працювати з дуже талановитими людьми. Але кажуть, що талант — це здатність влучити у ціль, у яку не можуть влучити інші люди. Геніальність — це здатність влучити у ціль, яку інші люди не можуть навіть побачити.

У Ryanair ми знайшли принаймні двох геніїв, виключаючи мене. В першу чергу — це, звичайно, Тоні Раян, ірландець, який винайшов міжнародний лізинг повітряних суден. Його ім’я написано на літаках Ryanair. Другий – це Майкл О’Лірі. Він геній, тому що колись сам сказав, що так і є. І я не збираюся з ним сперечатися. Дуже важко сперечатися з Майклом О’Лірі.

Про панк-рок та еволюцію компанії

Ми змінили правила гри та добряче повеселилися. Ми стали, так би мовити, панк-рокерами. Можливо, ви занадто молоді, щоб пам’ятати групу Sex Pistols, але це були дивовижні часи. Правила змінювалися. І ми відчували, що не можемо сперечатися лише з одним – з законом тяжіння. Всі інші правила могли бути оскарженими. Якщо ми поважали гравітацію, всьому іншому можна кидати виклик. І ми це робили. Позбулися безкоштовної їжі на борту, ввели плату за багаж. Всі ці речі зараз вважаються нормальними, але тоді вони сприймалася як єресь.

Я вважаю, що Ryanair – це ще одна ірландська інституція. Інституція, яка постійно щось генерує, змінюється, яка впевнено почувається по всьому світу, приваблює мільйони людей. Іноді вона дратує, і так само як і U2, має «головного виконавця», який думає, що він бог. Це про Майкла О’Лірі, який, так само як і Боно, думає, що він бог.

Ми присвятили наше життя тому, щоб виводити людей з себе, щоб привертати до себе увагу. Ми були маленькою ірландською авіакомпанію десь там на півночі Європи. Ми не мали маркетингових бюджетів. Тож коли ми заходили у міста на кшталт Брюсселю, ми цим буквально виводили всіх з себе. Так, це грубо, це неввічливо. Але в нас не було вибору, тому що ми не мали грошей.

За п’ять років ми просунулися від 81 млн пасажирів до 141 млн. Зараз ми авіакомпанія номер один за покриттям у Європі

Про те, чому у Ryanair раптом вирішили стати милими

Приблизно 4-5 років тому ми підійшли до дуже важливої віхи в нашій історії. Ми досягли пасажиропотоку у 81 млн пасажирів. Це дуже багато, майже вдвічі більше ніж населення України. Але ми досягли цього показника і зрозуміли, що потрібно виходити на більш широкий ринок.

Ми очікували на поставку більш ніж 200 літаків, з якими б наш флот виріс до 600 повітряних суден до 2024 р. Тож ми вирішили стати милими. Щоб довести це, Майкл завів собі цуценя. І додатково ми вжили декілька специфічних заходів. Ми вдосконалили наш веб-сайт, дещо пом’якшили політику перевезення багажу. Адже раніше ми були знамениті своїми надзвичайно жорсткими правилами щодо багажу. Ми запустили сімейні продукти, бізнес-продукти, вибір місць та інше. І це дозволило нам достукатися до іншої аудиторії. Це дуже добре спрацювало. За ці п’ять років ми просунулися від 81 млн пасажирів до 141 млн. Зараз ми авіакомпанія номер один за покриттям у Європі. Також за цей час ми  збільшили показник завантаження літаків з 80% до 95%.

Коли ми наростили пасажиропотік до 141 млн пасажирів, ми також збільшили свою долю на всіх ключових європейських ринках. Ми займаємо перше-друге місця на чотирьох найбільших європейських ринках. Ми перші у Італії та Іспанії, другі у Англії та Німеччині. Також ми номер один у Польщі. І тому ми можемо говорити про те, щоб стати першими в Україні.

І ось головна причина того, що ми європейська авіакомпанія номер один. Мені прикро про це казати, всім, хто думає що авіація – це сексі. Вона може такою бути. Але фундаментально авіація та літаки – це товар. Надійність та безпека – це обов’язково, але в основному мова йде про товар. Звичайно, якщо хтось платить гроші, подорожуючи на великі відстані, так, він захотів би зручне крісло. Але більше за це, він хотів би дістатися до Лондона за €5, 10, 20. Із цієї точки зору, не так вже важливо, яким саме буде крісло у літаку, чи воно відкидається, синє воно чи червоне.

Щоб мати нижчі тарифи, потрібно мати й нижчі видатки. Ви можете почути, що наші низькі видатки можливі завдяки низькій оплаті праці. Але ви будете здивовані, коли дізнайтеся, що, наприклад, у Німеччині другий пілот Ryanair, отримуючи підвищення до капітана літака, заробляє  €145 тис. протягом першого року роботи. Коли ж другий пілот отримує таке само підвищення у Eurowings, у перший рік він зароблятиме €85 тис. Ryanair платить дуже добре, але все що ми робимо дуже-дуже ефективним. Кожного дня ми здійснюємо велику кількість польотів у стільки напрямків, як це тільки можливо.

Наступного літа в Україні у Ryanair має бути 22 напрямки, мільйон пасажирів. У тому числі, це і нові напрямки до Дубліну, Манчестеру, Софії і т.д.

Про перспективи в Україні

Наступного літа в Україні у Ryanair має бути 22 напрямки, мільйон пасажирів. У тому числі, це і нові напрямки до Дубліну, Манчестеру, Софії і т.д. Ми хотіли б більше розвиватися в Україні. Але є певні перешкоди для такого розвитку. Всі вони добре відомі, і насправді знаходяться не в Україні. Наприклад, складнощі полягають у тому, що Європейський союз іноді зовсім не обов’язково робить те, про що говорить.

Але в першу чергу я хотів би говорити про можливості в Україні. Київ має близько 15 млн пасажирів. Дублін має більше 30 млн пасажирів. У Дубліні нараховується 15 подорожей на кожного жителя, а у Києві 4,5. Тому тут є величезний потенціал. Україна має 0,4 пасажирів на душу населення. Ірландія, яка, зауважу, є островом, має 7 пасажирів на кожного жителя. У Німеччині цей показник складає 2,5. Якщо ви досягнете такого ж рівня польотів на кожного жителя в Україні як і у Німеччині, це буде додаткових 200 млн пасажирів. Тут є феноменальні можливості! З цієї причини, я не дуже турбуюся, якщо якась інша авіакомпанія оголосить про свої плани розвиватися в Україні або ж, скажімо, British Airways завтра вирішить відкрити тут свою базу. Тому що тут існує більш ніж достатньо можливостей для всіх.

Про перешкоди для розвитку на українському ринку

Щодо регіонів. Ситуація з регіональними аеропортами в Україні не дуже хороша. Щоб полетіти з регіонального аеропорту у будь-якому міжнародному напрямку до Європи вам, скоріш за все, доведеться спершу летіти до Києва. Для статистики: Київ має 55 напрямків до Європи. У Дубліні лише один Ryanair має 110 напрямків у Європу. Тому повторюся, можливості тут надзвичайні.

Ми думаємо, що у наступних 3-5 років у нас буде принаймні 5 млн додаткових пасажирів в Україні

Але в чому ж проблема? У правах на перевезення. Ми подавали заявку на польоти з декількох німецьких міст до України, але німецька влада відповіла: «Ми подумаємо про це». А згодом вони сказали: «Ні». Справа у жахливому протекціонізмі. Сподіваюся, український президент та міністр інфраструктури отримають перемогу у питанні відкритого неба. Адже це відкриє ринок, і я можу вас запевнити, що тоді Ryanair зростатиме в вашій країні дуже швидко. Ми думаємо, що у наступних 3-5 років у нас буде принаймні 5 млн додаткових пасажирів. А це означає розширення флоту до 15 літаків. Можливо, вони базуватимуться в Україні. А можливо, що і ні.

Є ще одна річ. Мені прикро це казати, але Україна знаходиться досить далеко від центру Європи. Boeing737 використовує 2,3 тонни палива на годину. Після нещодавнього підвищення цін на авіапаливо це означає додаткових €10 видатків на переліт до України у порівнянні з перельотом, наприклад, до Польщі. Тобто Україна знаходиться далі на €10 з кожного пасажира. І це виклик.

Про $1,5 млрд інвестицій в Україну

Цифра $1,5 млрд походить від 5 млн пасажирів. Якщо найближчим часом у нас буде відкрите небо, це означає, що нам дозволять літати до Німеччини, Італії так далі. Ми будемо перевозити 5 млн пасажирів. Для цього потрібно буде 15 літаків, які, як мінімум коштують $1 млн кожен. Тобто, у сумі $1,5 млрд.

Щоб перевезти 5 млн пасажирів, потрібно виділити $1,5 млрд активів для країни. Якщо говорити про працевлаштування, то вважається, що кожен мільйон пасажирів генерує 750 робочих місць у аеропортах. Тому 5 млн пасажирів рівно 3,5 тис робочих місць.

Щоб перевезти 5 млн пасажирів, потрібно виділити $1,5 млрд активів для країни

Про секрет успіху

Я працюю в успішній організації з дуже-дуже талановитими людьми. Часто мене запитують, у чому секрет? Вибачте, але це дуже схоже на схуднення. Дуже багато грошей зроблено на продуктах для схуднення, книгах, брошурах і т.д. Але ми всі знаємо, що рішення просте: менше їсти та більше рухатися. І з будь-яким бізнесом рішення таке саме: зменшуйте свої видатки та збільшуйте прибутки. І це все.

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram