Новини
29 Березня 2019
1 028

АМКУ розслідує зміну правил перевезення багажу у МАУ, Ryanair і Wizz Air

Для Ryanair і Wizz Air така процедура стає вже звичною 

Антимонопольний комітет (АМКУ) почав розслідування відносно авіакомпаній Міжнародні авіалінії України (МАУ), а також Ryanair і Wizz Air через зміни правил перевезення ручної поклажі. Про це повідомив глава київського обласного територіального відділення Антимонопольного комітету України Олексій Хмельницький, передає Економічна правда.

Як відомо, нові правила перевезення багажу та ручної поклажі набули чинності з 15 січня 2019 р.

Так, згідно з новими правилами МАУ пасажири, які придбали квитки без провезення багажу, можуть взяти з собою на борт лише одне місце ручної поклажі вагою до 7 кг і розмірами 55х40х20 см, а також верхній одяг і парасольку. Додаткову поклажу вагою до 5 кг і розмірами 40x30x10 см можна взяти, попередньо сплативши за неї збір €15.

Такі особисті речі, як пакети Duty Free, ноутбук, преса, фотоапарат, бінокль повинні бути упаковані в місце ручної поклажі.

“Ці правила не є чимось новим. Лоукостери – авіакомпанії Wizz Air (Угорщина) і Ryanair (Ірландія) – теж змінили правила перевезення ручної поклажі, зробили платними всі сумки на колесах з 1 листопада минулого року. В обґрунтування таких змін, компанії посилаються на необхідність забезпечення дешевизни квитків. Але МАУ ніколи не позиціював себе  як перевізник-лоукостер. Крім того, запровадження нових умов до перевезення ручного багажу ніяк не вплинуло на ціну квитків та якість послуг”, – розповідає Олексій Хмельницький.

Він також зазначив, що під час пошуку квитків на сайті авіакомпанії першою можна побачити ціну на найнижчий за вартістю тариф, і тільки при обранні відповідного рейсу відкривається увесь перелік тарифів. Тобто пасажир купує квиток не за найнижчу ціну, а навпаки. Адже так можна взяти з собою достатньо багажу для подорожі.

“Розслідування стосується не тільки ознак порушення конкурентного законодавства українською компанією МАУ, а й інших авіаперевізників, у тому числі й іноземних лоукостерів Ryanair та Wizz Air”, – зазначив Хмельницький.

За його словами, для цих авіакомпаній це не стане чимось незвичним, оскільки вони вже були оштрафовані італійським конкурентним відомством за зміни політики провезення ручного багажу.

Нагадаємо, тоді було встановлено, що Ryanair та Wizz Air дозволяють пасажирам перевозити тільки одну невелику сумку, яка повинна бути розміщена під сидінням, щоб залишити багажні ящики доступними для пасажирів, які доплатили за пріоритетну посадку.

Однак такі факти не заважають авіакомпаніям розвиватись далі. Так, ірландський авіаперевізник та найбільший європейський лоукостер Ryanair викупив останні 25% акцій австрійської Laudamotion і став стовідсотковим власником авіакомпанії.

А лоукостер Wizz Air відкриває два нових маршрути з Києва до Греції. Рейси до Афін та Салонік почнуть виконуватися з кінця травня.

Більше новин та актуальних матеріалів у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram