Новини
19 Лютого 2021
673

Рада підтримала створення Фонду часткового гарантування кредитів у сільському господарстві

Згідно ухваленого документу, державна частка повинна складати не менше 51%, а зменшення її не допускається

Верховна Рада України (ВРУ) ухвалила в першому читанні законопроект № 3205-2 “Про Фонд часткового гарантування кредитів у сільському господарстві”, що передбачає підтримку малих і середніх фермерів за рахунок установи. За відповідне рішення проголосували 295 народних депутатів.

Законопроектом передбачається створення Фонду часткового гарантування кредитів у сільському господарстві, коштами якого пропонується підтримувати малих і середніх фермерів.

Розмір статутного капіталу Фонду буде визначений статутом. При цьому державна частка повинна складати не менше 51% та її зменшення не допускається.

Фонд надаватиме часткові гарантії за кредитами малих і середніх фермерів.

Обсяг гарантій не може перевищувати 50% непогашеної суми основного боргу. Підтримка надається на весь термін дії кредитного договору, але не більше ніж на 10 років.

Порядок надання гарантій і максимальна сума гарантій Фонду перед однією фінансовою установою в поточному фінансовому році визначається положенням, затвердженим Радою організації.

На підтримку від Фонду, згідно із законопроектом, можуть розраховувати малі та середні фермери, у власності яких знаходиться не більше 500 га землі.

“Не мають права на підтримку юридичні особи, учасниками (акціонерами, членами) або кінцевими бенефіціарами яких є громадяни держави, визнаного Україною державою-агресором або державою-окупантом, особи, що належать до терористичних організацій”, — йдеться в пояснювальній записці документа.

Допомога не буде надана й офшорним компаніям або компаніям, власника яких неможливо встановити, підсанкційним фірмам і фізичним особам та юридичним особам, учасниками (акціонерами, членами) або кінцевими бенефіціарами яких є особи, одночасно виступають учасниками (акціонерами, членами) інших юридичних осіб, що займаються сільськогосподарською діяльністю, фізичні особи-підприємці, одночасно виступають учасниками (акціонерами, членами) юридичних осіб, що займаються сільськогосподарською діяльністю.

Нагадаємо, найближчим часом представлять Єдиний геопортал відкритих даних, куди увійдуть відомості про земельні, водні, лісові ресурси, власників землі тощо.

Як писали раніше Investory News, Кабінет міністрів України дозволив власникам або користувачам земельних ділянок переглядати нормативну грошову оцінку за погодженням з органами місцевого самоврядування. Це дозволить створити реальну базу для оподаткування, сплати місцевих податків і “поліпшення можливості ведення сільського господарства в усіх куточках України”.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram