Новини
16 Лютого 2021
1 061

В Україні найближчим часом з’явиться Єдиний геопортал відкритих даних

До реєстру серед іншого входитиме інформація про земельні ресурси, а також власників землі

Єдиний геопортал відкритих даних, куди увійдуть відомості про земельні, водні, лісові ресурси, власників землі тощо представлять найближчим часом. Про це під час публічного обговорення проекту Національної економічної стратегії (НЕС) — 2030 на тему: “Розвиток агросектора України” заявив міністр аграрної політики та продовольства України Роман Лещенко, пише Укрінформ.

“У найближчі тижні буде оприлюднено геопортал відкритих даних про країну — про ліси, про води, про всю інфраструктуру. Вся інформація, всі вихідні дані будуть”, – зазначив він.

За словами Лещенка, найуспішнішою реформою за останні два роки є земельна. Щодо запуску обороту земель сільськогосподарського призначення вдалося знайти компромісне рішення всередині всіх профільних асоціацій і з боку влади.

Нагадаємо, в травні 2020 року президент Володимир Зеленський підписав закон “Про національну інфраструктуру геопросторових даних” № 554-IX. Закон встановлює правові основи для створення, функціонування і розвитку національної інфраструктури геопросторових даних — Геокадастр. Документ дозволить сформувати сучасну систему доступу громадян до всіх видів географічної інформації.

Крім того, закон передбачає відкритий доступ до геопросторових даних та метаданих, створюваним у публічному секторі та підприємствами-монополістами.

Документ також вносить зміни до Кодексу про адміністративні правопорушення з метою введення відповідальності за порушення законодавства про національну інфраструктуру геопросторових даних.

Як писали раніше Investory News, Кабінет міністрів України дозволив власникам або користувачам земельних ділянок переглядати нормативну грошову оцінку за погодженням з органами місцевого самоврядування. Це дозволить створити реальну базу для оподаткування, сплати місцевих податків і поліпшення можливості ведення сільського господарства в усіх куточках України.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram