Драйв
27 Грудня 2021
3 375

П’ять найдорожчих їстівних грибів світу

Є гриби, які не кожен зможе з’їсти: як через високу ціну, так і за специфічними смаками

Гурмани, які не шкодують грошей на дегустацію рідкісних делікатесів, серед інших харчових шедеврів цінують і найдорожчі гриби у світі. Деякі з них коштують сотні тисяч доларів за 1 кг.

Захмарні ціни на деякі гриби залежать від багатьох факторів, що пояснюють, чому їхня вартість не лише за 1 кг, а за один екземпляр рослини можуть досягати цифр із п’ятьма нулями.

Купити їх у супермаркетах або на ринку нереально. Вони, як дороге вино чи коштовності, виставляються на спеціальних аукціонах, де гурмани, які бажають побалувати себе небувалою рідкістю, демонструють один одному силу бажання та розмір гаманця.

Об’єктивно можна сказати, що для фахівців грошовий вираз певного виду грибів ґрунтується на: специфіці умов зростання, рідкісності, смакових якостях, корисних властивостях, способах збирання та зберігання.

Всі ці причини або лише окремі формують ціну того чи іншого виду і визначають місце в рейтингу.

Сморчок, $500

Гриби, що високо цінуються в західних країнах і вживані лише справжніми знавцями. Збирають їх у Європі, щойно зійде сніг. Шукати сморчки досить складно, оскільки вони ховаються під опалим листям дерев. Мають скуйовджену голівку, яку важко з чимось сплутати — вона нагадує мозок або губку. Особливо цінуються за свій аромат, що увібрав запах весняного лісу та торішньої трави.

У Стародавньому Римі сморчки вважалися делікатесом, у США й досі визнається королівським грибом. Найчастіше зустрічається у Північній півкулі. Найбільш цінні сморчки, які ростуть природним способом. Однак у Німеччині та Франції вже близько півтора століття вирощуються штучно.

Мацутаке, $2 000

Вважається японським, хоча зустрічається на території всієї Азії, можна знайти його в Північній Америці та навіть Північній Європі. Дослівний переклад назви — “сосновий гриб”, що відповідає дійсності, оскільки він росте виключно під соснами. Зовні мацутаке нагадує опеньок. Однак він більш габаритний та м’ясистий. Відрізняється білою м’якотою з характерним пряним і солодким коричневим ароматом. Щільно укорінюється у ґрунті й дістати його важко.

Нечувана дорожнеча мацутаке пояснюється його рідкістю, а також тим, що він може рости тільки в природному середовищі. Штучне вирощування неможливе. Особливу цінність представляють свіжі гриби, що мають більш насичений аромат і смак.

Чорний трюфель, $2 500

Гриби не мають капелюшка і ніжки, на вигляд нагадують неправильної форми бульби або бувають округлої форми. Виростають під землею біля Франції, Іспанії, Італії та інших європейських країн.

Часто їх знаходять під листяними деревами — дубами, а шукають за традицією спеціально видресовані свині. Останнім часом для пошуку використовуються собаки.

Виглядають як шорсткі камені вугільно-чорного відтінку діаметром 3-9 см. Цінуються за неординарний смак з гіркуватістю і сильний, ні з чим не порівнянний аромат. Крім того, є найсильнішими афродизіаками, сприяють зміцненню імунітету, підтримують репродуктивну функцію жінок і чоловіків. Вживаються як у складі страв, так і в сирому вигляді.

Білий трюфель, $8 000

“Білий алмаз” — ще й так називають цей гриб гурмани та шеф-кухарі елітних ресторанів, які не представляють своїх VIP-меню без цього дорогоцінного інгредієнта.

Білий трюфель — мрія знавців і поціновувачів, деякі з яких готові викласти за пару окремих екземплярів до €330 тис., що значно вище за середню ціну.

Купують трюфелі на аукціонах, а шукають їх, як і їхні чорні аналоги, за традицією дресовані свинки. Найбільш цінні екземпляри, що виростають в Умбрії (Італія).

Вони рідкісні й тому цінуються значно вище за інші види. Мають яскраво виражений мускусний аромат, відтінений терпкою горіховою ноткою. Найбільшим постачальником є ​​Китай. Але тут гриб навчилися культивувати у штучному середовищі, що не вітають справжні поціновувачі білого трюфеля.

Ярхагумба, до $120 000

Його можна знайти у гористих областях Непалу та Тибету, на території Китаю. Світ дізнався про його існування лише 1933 року. У цьому грибі унікально все — назва, зовнішній вигляд, що не має нічого спільного зі звичним видом грибочка, процес зародження та розвитку.

Дослівний переклад парадоксальний і буквально означає “влітку — трава, взимку — комаха”. Зовнішній вигляд абсолютно описаний подібною назвою, оскільки ярхагумба більше схожий на сухих черв’ячків, ніж представників рослинного світу.

Перед початком сезону дощів спори проникають усередину гусениць, які водяться у вологій траві та верхніх ґрунтових шарах ґрунту. Під час розвитку тіло носія використовується для живлення. Пересуваючись до поверхні ґрунту, гусениця висихає, а на час танення снігів гриб з’являється над ґрунтом.

Його дивовижна дорожнеча пояснюється безпрецедентними лікувальними властивостями. Ярхагумба є: чи не єдиними ліками проти прокази та раку, найпотужнішим афродизіаком, дієвим засобом від туберкульозу.

Розберімось, шкідливо чи корисно вживати гриби

Їстівні гриби — це цінні харчові продукти. Вони багаті на вітаміни (А, С, групи B, D, РР). Також до їх складу входять важливі для людини мінерали: калій, мідь, залізо, кальцій, натрій, рубідій, олово, кадмій, молібден, хром, сірка, срібло. Продукт багатий і білком. Він становить 65-70% загальної кількості речовин.

Калорійність грибів варіюється залежно від виду. На 100 г свіжого продукту припадає від 9 до 35 кілокалорій. Одними з найкалорійніших вважаються боровики.

Корисні властивості грибів

У грибах багато антиоксидантів, які пригнічують хронічне запалення та нейтралізують вільні радикали, внаслідок чого знижується ризик виникнення раку.

Наявність клітковини сприяє нормалізації рівня цукру в крові та зниження ризику захворіти на цукровий діабет II типу, про що свідчать дослідження американських учених.

Бета-глюкани, які у грибах, знижують рівень холестерину у крові. Калій — викликає розслаблення м’язової тканини стінки судин та, як наслідок, допомагає знизити артеріальний тиск.

Вживати гриби в їжу слід не частіше ніж двічі на тиждень порціями близько 100-120 г, стверджують медики.

Шкода та протипоказання

У певних випадках навіть їстівні та безпечні гриби можуть завдати шкоди здоров’ю. Наприклад, м’якоть плодових тіл часто “вбирає” солі важких металів з ґрунту та повітря, а їх надходження в організм може спровокувати появу симптомів інтоксикації, розладу шлунково-кишкового тракту та інших порушень в організмі.

Також продукт багатий на білки та клітковину, а при надмірному споживанні цих нутрієнтів можлива поява діареї, нудоти, здуття. Ще гриби містять і хітин, який досить погано засвоюється в травному тракті людини, тому препарат варто вживати дозовано.

Існують індивідуальна непереносимість грибів та алергія на продукт. При негативних реакціях з боку організму краще відмовитись від їх вживання.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram