Новини
16 Березня 2021
874

Прорив в енергетиці: Китай буде перетворювати сонячну енергію в рідке паливо

Технологія дозволить отримувати продукт із вмістом метанолу 99%

Китайські вчені розробили унікальну технологію, яка дозволяє перетворити сонячну енергію в рідке паливо, виконавши проект із виробництва рідкого продукту з вмістом метанолу 99,5%, повідомляє CCTV.

Над проектом у Китаї почали працювати ще у 2001 році. Але успіху було досягнуто лише в січні 2020-го. Це перша спроба синтезувати пряме сонячне паливо в глобальному масштабі.

Експерти звітують, що при роботі на повну потужність проект може виробляти 1,5 тис. т метанолу на рік, споживати 2 тис. т CO2 та виробляти 15 млн кВт·год електроенергії з використанням сонячної енергії.

Річна потужність виробництва метанолу в Китаї становить близько 80 млн т, а у 2019 році на частку Китаю припадало 29% світових викидів CO2. Якщо використовувати сонячне паливо для синтезу метанолу, можна щорічно скорочувати сотні мільйонів тонн CO2.

Метанол виходить у процесі синтезу оксиду вуглецю і водню на каталізаторі. Водень для цього отримують у процесі електролізу води, для чого і потрібна енергія, зокрема — від сонячного світла.

Таким чином, за допомогою електрики з фотоелементів дослідникам вдалося синтезувати рідкий продукт із вмістом метанолу на рівні 99,5%.

Дослідники підрахували, якщо як паливо замість вугілля буде використовуватися метанол, то викиди шкідливих речовин скоротяться більш ніж на 80 — 90%.

Нагадаємо, Укренерго розпочинає будівництво унікальної підстанції поблизу Києва. Фінансування здійснюється кредитними коштами Європейського банку реконструкції та розвитку.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram