Новини
20 Червня 2019
2 004

Позитивний індекс: Українці готові більше споживати

За результатом травня індекс споживчих настроїв вийшов на рівень 2013-го

Індекс споживчих настроїв (ІСН) у травні поточного року склав 82,8, що на 11,2 пункти більше, ніж у квітні. Найбільше зросли індекси очікуваного розвитку економіки країни впродовж найближчого року та очікуваних змін особистого матеріального становища, йдеться у дослідженні Info Sapiens “Споживчі настрої в Україні”, що здійснюється за сприяння Dragon Capital.

За даними дослідження, індекс поточного становища (ІПС) зріс на 6,2 п., склавши 71,4. А індекс економічних очікувань (ІЕО) у травні зріс на 14,5 п. і склав 90,4.

Травневий показник індексу очікуваної динаміки безробіття склав 109,6, що нижче за показник минулого місяця на 0,3 п. Індекс інфляційних очікувань знизився – до 175,8, що на 2,1 п. менше за минулий місяць.

Очікування українців щодо курсу гривні впродовж найближчих 3 місяців також покращилися: індекс девальваційних очікувань зменшився на 20,2 п. – до значення 123,4.

Другий місяць поспіль індекс споживчих настроїв стрімко зростає. За результатом травня 2019 р. індекс вийшов на рівень 2013 р.

“У Києві індекс наблизився до позначки 100. Зростання є наслідком оптимізму виборців щодо вступу на посаду нового Президента та позитивних очікувань щодо майбутніх парламентських виборів. Приріст індексів очікуваного зростання доходів та економіки у найближчий рік є найбільшим. Позитивним настроям споживачів також сприяє стабільна ситуація на валютному ринку, що зображається у падінні індексу девальваційних очікувань”, – зазначають аналітики Info Sapiens.

Дослідження споживчих настроїв в Україні проводилося з червня 2000 року GfK Ukraine, а з 2019-го його здійснює Info Sapiens.

Індекс споживчих настроїв в Україні визначають на підставі вибіркового обстеження домашніх господарств країни. Під час дослідження опитують 1000 осіб віком від 16 років. Вибірка репрезентативна за статтю та віком, враховує міське та сільське населення й розмір населеного пункту.

Нагадаємо, інфляція в Україні в травні 2019 р. уповільнилася до 0,7% у порівнянні з 1% у квітні, 0,9% – у березні, 0,5% – у лютому та 1% – у січні. В річному вимірі зростання споживчих цін за підсумками травня поточного року прискорилося до 9,6% із 8,8% у квітні та 8,6% у березні.

Також, рівень безробіття в Україні скоротився на 9%. Кількість безробітних в Україні в IV кварталі 2018 р. становила 1,7 млн чоловік. А якщо порівнювати з цим же періодом у 2017 р., зменшилася на 100 тис.

Більше новин та актуальних матеріалів у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram