Драйв
20 Лютого 2024
443

Перли: Унікальні дарунки моря

Коштовний матеріал, який не потребує огранювання

Перли — тверде округле утворення арагоніту біогенного походження — це перші з відомих людям дорогоцінних прикрас.

Назва “перли”(жемчуг) імовірно походить від китайського слова “чжень-гжу”.

Вони — єдиний дорогоцінний мінерал, який народжується не в землі, а всередині живої істоти — молюска. Створюється ця дивовижна природня прикраса у декілька етапів: “будиночком” майбутніх перлин стають тільки двостулкові молюски, що виділяють перламутр. До раковини молюска потрапляє чужорідне тіло: шматочок водорості, дуже дрібні річкові або морські мешканці, або просто піщинка. Це тіло прикріплюється на внутрішній сітці раковини, в мантії молюска.

Як захисна реакція молюск обволікає це тіло особливою речовиною — арагонітом. Шари цієї речовини згладжують гострі кути та роблять чужорідний предмет безпечним для молюска. Саме послідовно накладені шари дають перлам перламутровий перелив, за який вони так цінуються.

Видобувають перли пірнальники. Потім мінерал доставляють ювелірам, які виготовляють з нього прикрасу. Слід знати, що термін визрівання перлів досить довгий. Так, щоб стати перлиною розміром з горошину, мінералу потрібно 10-12 років. Більші перли (діаметром 8 і більше міліметрів) визрівають упродовж близько 35-40 років.

У сучасному світі близько 95% перлів вирощують на спеціалізованих фермах. Для цього в раковину до молюска поміщають невеликі шматочки перламутру, а потім повертають його в природне водне середовище. Протягом декількох років природний перламутр покриває цей шматочок, поки не формується повноцінна перлина. На створення однієї намистинки середнього розміру потрібно до 5-7 років.

Перли завжди мали особливий статус серед коштовностей. Їхня унікальність та рідкісність зробили їх атрибутом розкоші та аристократизму. Перлами прикрашали вбрання та корони монарших осіб. Вони є незмінною прикрасою голлівудських зірок.

Першими використовували цей матеріал китайці. Ще 42 століття тому імператор Ю отримував данину з підконтрольних територій перлами. Вони були еквівалентом великих грошових одиниць, а також ознакою високого соціального становища.

Одне з перших письмових свідчень про перлинні промисли датується II ст.н.е. і оповідає про їх важливу роль в торгівлі та процвітанні Давньої Індії.

Найбільше цінувалися “східні” перли Перської затоки, Шрі-Ланки, Індії та Червоного моря.

Значна роль в історії торгівлі перлами належить Олександру Македонському, який пов’язав між собою Схід і Захід. Після Хрестових походів в Європі з’явилася мода на вишитий перлами одяг, яка до кінця правління Людовика XVI, стала невіддільним атрибутом вищого світу.

Поширення популярності та використання перлів у всіх сферах життя, призвели до ажіотажного попиту. Щоб обмежити придбання перлів, в багатьох країнах стали виходити закони, спрямовані на обмеження володінням каменем і передачу його у спадок. Однак багато хто ці укази вдало обходив. Згодом на видобуток перлів стали впливати різні руйнівні чинники: скорочення промислів і зміна течії, що забирала їжу для молюсків. На початку XX ст., центри торгівлі перлами — Бомбей, Лондон, Нью-Йорк і Париж — стали перед проблемою скорочення надходжень на ринок дорогоцінних каменів.

В цей час японські спеціалісти стали робити перші спроби отримання культивованих перлів. Японія і сьогодні залишається одним із головних постачальників перлів на світовий ринок. Тут проходять щорічні перлові аукціони, звідси дорогоцінний матеріал надходить в кращі салони світу.

За різними ознаками перли розподіляють на види.

За способом формування існують:

• дикі перли, їх також називають натуральним або природним. Ювеліри кажуть, що таких перлів залишилося зовсім небагато — всього 1-2% від усіх у світі;

• культивовані натуральні перли. Вони схожі на природні, за винятком одного моменту: чужорідне тіло потрапляє в мантію молюска не самостійно, а за допомогою людини;

• штучні перли — імітація натурального.

Типи “перламутрового камінчика” за місцем народження: морські та прісноводні. Прісноводні перли нерівної форми та можуть мати деякі дефекти. Морська перлина — більш досконалий мінерал.

Перли мають різне забарвлення. Воно залежить від безлічі факторів: забарвлення внутрішнього шару мантії молюска, до якого прикріплюється майбутня перлина, складу води в річці або морі, температурних коливань, стану здоров’я і травлення молюска, часу визрівання перлини.

За формою у природі існує вісім видів перлів: крапля, коло, півколо, кнопка, овал, груша, сфера та неправильна форма. Рідкісний вид барокових перлів називають перлини Парагон. За виглядом вони нагадують різні частини тіла людей або силуети тварин.

Цікаві факти:

• За статистикою, в природному середовищі на 10 тис. диких молюсків доводиться лише одна перлина.

• Найрідкіснішою вважається рожева перлина Конк. Вона не може бути культивована, тому що молюск гине відразу після розкриття раковини. Вартість однієї перлини може сягати $120 тис.

На фото: Перлина Аллаха

• До 2016 року найбільшою у світі перлиною вважалася Філіппінська “Перлина Аллаха” — 6,35 кг, 32 тис. каратів, діаметр 238 мм. Вона покрита борознами, що нагадують людський мозок. Знайдена вона була місцевим ловцем на острові Палаван, Філіппіни, 7 травня 1934 року. Вартість мінералу оцінюється в $40 млн.

• У 2006 році біля Філіппін місцевий рибалка знайшов “Перлину Пуерто” масою 34 кг. Він десять років ховав знахідку вдома вважаючи її талісманом. Лише у 2016 році, після пожежі в його домі, рибалка відніс знахідку до місцевого муніципалітету. Вона зберігається там і досі. Потенційна вартість перлини $100 млн.

На фото: Перлина Пуерто

• Найстаріша перлина, віком 8000 років, була знайдена в Об’єднаних Арабськиї Еміратах.

• Найдавніша прикраса з перлів, яка зберігалась до наших днів — це намисто з трьох ниток, на які нанизано 216 перлин. Її було знайдено в 1901 році в замку, зимовій резиденції перських царів, всередині бронзового саркофага.

• У 2018 році кулон Марії-Антуанетти з перлами та діамантом XVIII ст. був проданий аукціонним будинком Sotheby’s за $36,16 млн. Це стало рекордом для коштовності з натуральних перлів.

На фото: Кулон Марії-Антуанетти

• В Японії, коли народжувалася дівчинка, їй дарували перлину, коли вона підростала — отримувала в подарунок сережки-пусети з перлів, а заміж вона виходила обов’язково в перловому намисті.

• Японці стверджували, що перли володіють здатністю відрізняти брехню від правди та розпізнавати вірного друга.

• Давні індуси уявляли перли як краплі роси, що вночі потрапляють у відкриті стулки молюсків.

• Мешканці Середнього Сходу називали перли божими сльозами.

• У Римській імперії їх вважали символом влади.

• Греки вважали, що перли підтримує сімейне щастя, запобігаючи сваркам.

• В арабо-мусульманському світі вони були синонімом мудрості та красномовства.

• В Київській Русі перли були втіленням чистоти й досконалості.

• Окрім того, у всіх країнах перли вважалися талісманом людей мистецтва.

• Кращими в Європі вважалися перли з приданого Катерини Медичі — кольє з семи перлових ниток — подарунок Папи Римського Юлія II. Після заміжжя вона подарувала його шотландській королеві Марії Стюарт, після страти якої воно дісталося королеві Англії Єлизаветі I.

• Марія Медічі мала унікальну сукню, яку вона одягла з нагоди хрещення сина — майбутнього короля Людовика XIII. Її прикрашали 30 тис. перлин.

• Найдорожче фальшиве намисто з перлів належало Джекі Кеннеді та було продано за $211 тис.

На фото: Намисто з перлиною “Перігріна”

• Іспанський король Філіп II був, свого часу, володарем грушоподібної перлини на ім’я “Перігріна”. Це одна з найзнаменитіших перлин і досі. Її власниками у різні часи ставали відомі люди. Вона належала королеві Англії Марії Тюдор, Наполеону III. До недавно перлина знаходилася в Елізабет Тейлор — це був подарунок її чоловіка Річарда Бертона. Спільно з ювелірами будинку Картьє, актриса придумала дизайн перлового намиста з діамантами й “Перігріна” стала головним елементом цієї прикраси. Вартість коштовності — $11,8 млн.

• Дуже рідко в природі можна зустріти кілька зрощених між собою перлів. У 1874-му році біля берегів Австралії було виловлено аж дев’ять перлин, які зрослися в формі хреста. Ця дивовижна композиція отримала назву “Великий Південний Хрест”. Вважається, що зараз ці перлини зберігаються у Ватикані.

• Цариця Клеопатра не лише рясно прикрашала себе перлами, а й раз на день пила напій краси, розчиняючи перлину в оцті й змішуючи отримане зілля з гранатовим соком.

• Згідно з легендою, цариця Семіраміда дуже любила прикраси з перлів та одягала на свята намисто з яскраво-рожевих перлів. Коштовний мінерал згадується у книгах усіх релігій — від Біблії до Корану.

• Коко Шанель сказала — “Перли завжди праві”, та зробила перли найбільш демократичною прикрасою, яка пасує будь-якій жінці та підходить до будь-якого одягу.

• Ім’я Маргарита в перекладі з грецького означає “перлина”.

Джерело: yamagiwa, gold, senfil, diamant, hochu, zl, pearl-ua, vipgold, відкриті дані

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram