Новини
18 Грудня 2021
799

Британський художник перетворює голоси людей на унікальні дорогоцінні камені

Так він намагається розкрити здібності, якими володіє кожен з нас

Перстень із діамантом став синонімом кохання та відданості, але такий подарунок складно назвати унікальним. Уявіть, що дорогоцінний камінь, який ви даруєте своєму обранцю або обраниці, виражає якусь індивідуальну особливість, наприклад голос.

Так, художник і вокаліст Гаррі Йефф створив систему Voice Gems, яка перетворює голосові дані людини на кольори та форми, що втілюються у дорогоцінному камені. Його артоб’єкти вперше були представлені на виставці Art Basel у Маямі, а також будуть продемонстровані на Всесвітньому економічному форумі у Давосі у січні, повідомляє Rusbase.

Гаррі Йефф з дитинства був одержимий людським голосом. Він вважає, що голос — один із найцінніших інструментів, і коли люди бачать красу та значущість власного голосу, це надає їм сили його використати.

“Унікальна риса голосу полягає в тому, що ми використовуємо його для зв’язку із зовнішнім світом, але він одночасно посилює і наше внутрішнє самовідчуття, — пояснює він. — Однак багатьом потрібна сміливість, щоб відчути впевненість у своєму голосі”.

Понад десять років він співпрацює з вченими, зокрема з Лондонського та Гарвардського університетів, намагаючись розкласти людський голос на різні компоненти. “Щоразу, коли ми говоримо, у нашому голосі є неочевидні параметри, — пояснює він. — Існують приховані значення — вібрації, тональні структури та частоти, — які дуже добре відомі у світі інженерії та фізики, але більшість із нас їх не цінують. Тому мене надихнула ідея вивчення нюансів голосу через візуальний вираз”.

В наслідок досліджень Йефф розробив індивідуальну систему відстеження голосових даних. Тепер він може за записом мови скласти унікальний голосовий відбиток людини. Це допомогло появі концепції Voice Gems, яка набула реальних обрисів 2019 року.

У співпраці з художником Трунго Бао він втілив дані в скульптури, створювані голосом, де його особливості впливають на колір і форму. Вони також знайшли спосіб використовувати дані двох людей, які розмовляють один з одним. Скульптури створюються за допомогою 3D-принтера, який може надрукувати унікальну форму більш ніж з 200 тис. мінеральних частинок.

Фото: Harry Yeff (Reeps100)

Найперша скульптура Voice Gem з’явилася як втілення голосів закоханої пари. Вони піднесли дорогоцінне каміння один одному як подарунок на заручини, замінивши ними традиційні діаманти. Йєфф розмірковує про перспективи використання такої технології у житті.

“Я думаю, що є можливість сформувати нові традиції, нові методи зв’язку з цим дорогоцінним камінням, — каже він. — Ми можемо сфотографувати та втілити у фізичних об’єктах глибоко особисті та значущі моменти”.

Поки що Йефф вибірково підходить до створення цього дорогоцінного каміння, воліючи працювати з людьми, які розуміють, що є технологією. Але з часом, на його думку, виробництво дорогоцінного каміння для значних подій може стати життєздатним бізнесом.

Призначення цього мистецтва для Йєффа полягає в тому, щоб показати людям, що їхній голос прекрасний та унікальний, та спонукати їх використати його.

Фото: Harry Yeff (Reeps100)

Найважливіший момент — коли глядачі справді починають розуміти сенс сказаного. Він згадує сором’язливу дівчинку, яка прийшла зі своїм батьком на виставку у Нью-Йорку і не хотіла ні з ким розмовляти. Але вона зацікавилася, коли побачила інсталяцію, яка перетворила її голосові дані на зображення.

“Спочатку вона була схожа на ведмежа коалу, що міцно вчепилося в татову штанину, — згадує Йефф. — Потім вона почала видавати несміливі звуки й побачила, що її голос проєктується в артоб’єкт, і одразу засміялася, заверещала та більше не соромилася. Я побачив, як завдяки візуалізації голосу людина розквітла та розкрилася”.

Раніше Investory News писали, що світова торгівля діамантами була роками в занепаді, але під час пандемії ситуація змінилася. На початку цього року у світі спостерігалося стрімке відновлення продажів коштовного каміння.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram