Новини
25 Листопада 2019
1 340

Нахабна крадіжка: У Дрездені пограбували саксонську скарбницю “Зелене зведення”

Збиток може скласти понад $1 мільярд

Фото: Sebastian Knahnert/HJnews

У Дрездені невідомі обікрали всесвітньо відому музейну скарбницю “Зелене зведення” (Grünes Gewölbe) і винесли три набори з прикрасами, вартість яких складно оцінити через їх історичну значимість. Про це пише видання Bild з посиланням на заяву генерального директора Державного художнього зібрання Дрездена Маріон Акерман.

“Мова йде про вітрину з трьома наборами коштовностей, яка знаходиться в історичному залі музею”, — сказала вона.

За її словами, один з наборів був інкрустований алмазами, інші два — діамантами. Акерман підкреслила, що основна цінність полягала саме в тому, що набори належали одній колекції.

Вартість матеріалів вона при цьому не назвала. “Цього ми оцінювати не можемо. Вартості в грошовому вираженні, від якої варто відштовхуватися, немає, оскільки вартість матеріалів не відповідає історичній значущості”, — уточнила Маріон Акерман.

Три набори прикрас складалися приблизно з 90 об’єктів. За даними видання, збиток може скласти €1 млрд ($1,1 млрд). Злочинці вкрали прикраси та дорогоцінне каміння. На сайті музею вказується, що Дрезденський замок-резиденція, де розташоване “Зелене зведення”, закритий для відвідування “з організаційних причин”. Передбачається, що він відкриється в середу.

Як повідомили в поліції, ймовірно, зловмисники розпилили віконні грати на першому поверсі та розбили скло. Після цього вони попрямували до вітрини з прикрасами, перекинули її, зібрали вміст і зникли на легковому автомобілі.

На фото: один із залів музею

За попередньою інформацією, в пограбуванні брали участь як мінімум дві людини, озброєні вони не були.

Незадовго до пограбування вийшов з ладу розподільний щиток, розташований неподалік від “Зеленого зведення”. Не виключено, що таким чином зловмисники намагалися вивести з ладу сигналізацію на об’єкті.

“Зелене зведення” — один із найвідоміших музеїв Дрездена, у виставкових залах і сховищах якого розміщено понад 3 тис. об’єктів. Цю колекцію заклав ще у XVIII ст. курфюрст Саксонії та польський король Август Сильний. Правитель розпорядився розмістити твори мистецтва в західному флігелі Дрезденського замку, який називався “Зелене зведення” за кольором стін.

Дрезденський замок сильно постраждав під час бомбардування міста союзниками 13 лютого 1945 р. На відновлення історичних приміщень, яке було завершено лише у 2006 р., федеральна земля Саксонія виділила €45 млн ($49,5 млн), а на реконструкцію всього замку було витрачено €340 млн ($374 млн).

Як писали раніше Investory News, в ОАЕ безслідно зникла всесвітньовідома картина Леонардо да Вінчі “Спаситель світу”. Співробітники філії художнього музею Лувра в ОАЕ (філіал паризького Лувру) анонімно заявили, що не мають жодного уявлення про місцезнаходження світового шедевра.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram