Бiзнес
8 Травня 2024
72

Патент: Найкращий захист інтелектуальної власності

Поняття, механізм дії та рекордсмени

Фото: lysty.net.ua

Щоб унікальний винахід автора ніхто не поцупив було створено процедуру патентування. Людина документально фіксує своє ексклюзивне право на використання та розповсюдження свого винаходу.

Слово “патент” походить від латинського “patens”, що означає відкритий, ясний, очевидний.

Патент — це виключне право на виріб або процес, який є новим способом виконання тієї чи іншої дії або пропонує нове технічне рішення того чи іншого завдання.

Для отримання патенту потрібно, щоб технічна інформація про винахід була розкрита публіці в заявці на патент.

Патентовласник може дати дозвіл або видати ліцензію іншим сторонам на використання винаходу на взаємоузгоджених умовах. Патентовласник може також продати своє право на винахід якійсь іншій особі, яка після цього стає новим власником патенту.

Патент має свій термін. Після закінчення терміну дії патенту охорона винаходу припиняється, і винахід стає суспільним надбанням; це означає, що будь-яка особа може використовувати винахід у комерційних цілях, і таке використання не буде порушенням патенту.

Також дія патенту обмежується певною територією, країною, регіоном.

Вперше в історії указ про необхідність отримання патентів з’явився у 1474 році в Венеціанській Республіці.

А перший патент на винахід видала міська управа міста Флоренції в 1421 році. Патент отримав Філіппо Брунеллескі, який винайшов корабельний поворотний кран. І протягом наступних трьох років ніхто, крім його власника, не міг використовувати цей винахід.

Патент на винахід № 1 в Україні був виданий Державним патентним відомством України 30 листопада 1992 року. Цей патент охороняв спосіб отримання антифрикційного матеріалу для поверхонь тертя. Власником патенту став Микола Костянтинович Ященко. Станом на 2007 рік цей патент вже не є чинним.

Як отримати патент в Україні:

Особа, яка бажає одержати патент на винахід і має на це право (заявник), подає заявку на його видачу до Державного підприємства “Український інститут промислової власності” (Укрпатент), який здійснює приймання, розгляд та проведення експертизи заявок.

Заявка складається українською мовою і повинна містити:

• заяву про видачу патенту України на винахід;

• опис винаходу;

• формулу винаходу;

• креслення (якщо на них є посилання в описі);

• реферат.

Патент України на винахід видається за результатами кваліфікаційної експертизи заявки на винахід, яка встановлює відповідність винаходу умовам патентоздатності (новизні, винахідницькому рівню, промисловій придатності).

Винахід (корисна модель) визнається промислово придатним, якщо його може бути використано у промисловості або в іншій сфері діяльності.

На підставі рішення про видачу патенту і за наявності документа про сплату державного мита за його видачу здійснюється державна реєстрація патенту та публікація відомостей про його видачу в офіційному бюлетені.

Видача патенту проводиться у місячний строк після його державної реєстрації.

Найдорожчий патент в Україні зареєструвала американська компанія GE Video Compression, LLC у 2017 році на ентропійне кодування різниць векторів руху. Його вартість $42,75 млн.

Друге місце займає патент на гербіцидний засіб вартістю $22,7 млн, яким володіє компанія Bayer. Також кілька патентів із пріоритетною українською реєстрацією є у таких техногігантів, як Qualcomm та Google.

Найдорожчий приватний патент в Україні оцінюється в $3 млн. Це патент на хімічні речовини для моторних олив, який зареєстрували Володимир та Сергій Зозулі разом із Сергієм Олександровим.

Зозулі та Олександров володіють двома патентами загальною вартістю $4,8 млн. Три партнери з Харкова створили групу хімічних компаній “Хадо”, яка широко відома своїми товарами для автомобілістів.

На другому місці — український фармацевт Наталія Деркач. Її патент оцінюється у $2 млн.

Лікар-кардіолог Ілля Чайковський є співавтором патенту з оцінкою $1 млн. Він поширюється на метод та пристрій для визначення пошкоджень міокарда на основі аналізу змін у часі показників щільності струму. Він також є співавтором патенту Портативний комп’ютерний кардіограф.

Серед країн лідером за кількістю патентів є Китай. У країні на кінець 2023 року зареєстровано приблизно 4,02 млн внутрішніх дійсних патентів на винаходи, що робить її першою країною у світі, яка володіє понад 4 мільйонами такого виду патентів.

Часто автори винаходів патентують своє відкриття в надії отримати великі гроші. Разом з тим в історії відомі випадки, коли винахідники відмовляються отримувати патент, щоб їх напрацюваннями змогли скористатися інші.

Так, не став отримувати патент Джонас Солк — винахідник вакцини від поліомієліту. Він хотів, щоб вакцина стала доступною абсолютно для всіх. Хоча, за деякими даними, він міг би заробити близько $7 млрд.

Винахідники інсуліну також бажали, щоб лікування цукрового діабету залишалося доступним. Тому й патент на винахід не отримували.

У 1800 році Франція не стала оформляти право на створення фотокарток. Технологію назвали надбанням планетарного формату.

Якщо порівнювати український та західний ринки патентів, то між ними помітна велика різниця. Справа навіть не в тому, що вартість найдорожчих патентів у США в 12-13 разів вища за найдорожчі українські — а в самій структурі цих ринків. Так майже 100% власників найдорожчих патентів у США — компанії. У Європі лише 1% припадає на університети. В Україні зовсім інша історія:

• 34% найдорожчих патентів зареєстровано на приватні особи,

• 59% — на компанії,

• 5% — на ВНЗи,

• 1% володіє держава.

Юристи припускають, що власники бізнесу бояться рейдерства компаній, до яких буде прив’язана їхня інтелектуальна власність, тому реєструють патенти на себе.

За 2023 рік світова патентна діяльність знову побила рекорди — і це головний індикатор у сфері інтелектуальної власності. Загалом подано близько 3,5 мільйонів патентних заявок, що становить понад мільйон більше ніж 10 років тому. Найбільше припадає на Китай, США, Японію, Республіку Корея та Німеччину.

Найшвидше зростають технології з використанням штучного інтелекту, особливо в HealthTech сегменті. Так саме як і кількість патентних заявок на відповідні розробки. Це відбувається на фоні успіху ChatGPT від OpenAI.

З червня 2023 року в Євросоюзі запрацював єдиний патент для країн ЄС, який можна отримати за результатами патентування через European Patent Office. Протягом одного місяця з дати видачі європейського патенту його власник може запросити, щоб патент діяв як унітарний. Наразі відповідні зміни ратифікували 17 країн, як-от Австрія, Бельгія, Болгарія, Данія, Естонія, Фінляндія, Франція, Німеччина, Італія, Латвія, Литва, Люксембург, Мальта, Нідерланди, Португалія, Словенія та Швеція.

Аналіз патентної статистики показує, що фінансування і сприяння винахідницької активності поліпшує активний розвиток як суспільства, так і території, на якій відбувається підтримка економіки.

Впровадження іноземних технологій на території сприяють швидкому розвитку економічного добробуту країни та дозволяє їй швидко подолати економічні кризи.

Просте та швидке впровадження технологій забезпечує країнам, навіть у яких спостерігаються несприятливі природно-кліматичні умови, вагомі конкурентні переваги, в тому числі на міжнародних ринках.

Джерело: loyer, ain, wipo, ukrinform, ipexpert, udhtu, ipstyle, відкриті дані

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram