Новини
4 Лютого 2021
790

ООН: Зростання цін на продовольство б’є рекорди

Найбільше подорожчали зернові, рослинні масла та цукор

Світові ціни на продовольство в січні 2021 року досягли максимуму майже за сім років, повідомляє Продовольча та сільськогосподарська організація (ФАО) ООН.

Організація представила індекс продовольчих цін ФАО — показник щомісячних змін міжнародних цін на зернові та олійні культури, молочні продукти, м’ясо та цукор. Минулого місяця його середнє значення склало 113,3 пункти — це на 4,3% вище, ніж в грудні 2020 року. Показник зростає восьмий місяць поспіль. За даними організації, він досяг найвищого значення з липня 2014 року.

Найбільше подорожчало зерно. У січні індекс цін на зернові склав 124,2 пункти, що на 7,1% вище проти показника попереднього місяця. За рік він виріс більш ніж на 42%. Ціни на пшеницю в січні піднялися на 6,8%. Це трапилося через високий світовий попит.

Світові ціни на продовольство в січні 2021 року досягли максимуму майже за сім років, випливає з повідомлення ФАО.

Індекс цін на рослинні олії в січні виріс на 5,8% і досяг 138,8 пункта — максимум з травня 2012 року. Організація пояснює подорожчання пальмової олії скороченням обсягу виробництва в Індонезії та Малайзії, а соняшникової — поганим урожаєм в сезоні 2020-2021 років.

Зростання цін на цукор за місяць склав 8,1%, індекс виріс до 94,2 пункта — найвищого рівня з травня 2017 року. За даними ФАО, це викликано погіршенням прогнозу щодо врожайності в Євросоюзі, Росії та Таїланді в сезоні 2020-2021 років і більше посушливої, ніж зазвичай, погоди в Південній Америці. На вартість цукру також впливає підвищення цін на сиру нафту та зміцнення бразильського реала до долара (Бразилія — ​​найбільший експортер цукру).

Індекс цін на молочні продукти виріс до 111 пунктів (плюс 1,6% за місяць), на м’ясо — до 96 пунктів (плюс 0,9%).

Нагадаємо, що Голова Всесвітньої продовольчої програми (ВПП) ООН Девід Бізлі розповів, що найбільшій гуманітарній організації у світі необхідно зібрати $5 млрд тільки для запобігання глобального голоду і ще $10 млрд для того, щоб прогодувати дітей, які голодують в усьому світі. В іншому випадку, за його словами, “у 2021 році нас чекає голод біблійних масштабів”.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram