Новини
22 Листопада 2020
1 034

Девід Бізлі: У 2021 році чекає голод “біблійних масштабів”

Через пандемію нагодувати всіх нужденних стає все складніше

Фото: Девід Бізлі/Primanews

Голова Всесвітньої продовольчої програми (ВПП) ООН Девід Бізлі розповів, що найбільшій гуманітарній організації у світі необхідно зібрати $5 млрд тільки для запобігання глобального голоду і ще $10 млрд для того, щоб прогодувати дітей, які голодують в усьому світі, пише AP. В іншому випадку, за його словами, “у 2021 р. нас чекає голод біблійних масштабів”.

Бізлі зазначив, що ВПП змогла запобігти кризі минулого року, тому що світові лідери збільшили фінансування. Але в наступному році цих грошей не буде, почасти через пандемію COVID-19.

У жовтні Всесвітня продовольча програма стала лауреатом Нобелівської премії миру-2020. Бізлі називає цю нагороду “даром згори”, оскільки тепер він може залучити набагато більше уваги до проблеми недоїдання в бідних країнах.

“Тепер всі хочуть зустрітися з лауреатом Нобелівської премії миру”, — каже Бізлі, зазначаючи, що зараз його стандартна зустріч з яким-небудь зі світових лідерів займає 45 хвилин замість стандартних п’ятнадцяти.

Однак зустрічі самі по собі не допоможуть запобігти катастрофу, і Бізлі повідомив, що планує попросити мільярдерів світу, багато з яких стали набагато багатшими під час пандемії, втрутитися. Без цієї підтримки серйозні проблеми можуть виникнути у 36 країн. Глава ВПП порівняв нинішню ситуацію з катастрофою “Титаніка”.

“Прямо зараз нам дійсно потрібно зосередитися на айсберги, а айсберги — це голод, дестабілізація та міграція”, — підкреслив Девід Бізлі.

Він попередив, що, хоча в цьому році масового голоду вдалося запобігти, на межі голоду все ще знаходяться 270 млн осіб. Він назвав критичною ситуацію в Ємені, Південному Судані, Буркіна-Фасо і на північному сході Нігерії.

Іншими країнами, які вимагають “термінової уваги”, є Афганістан, Камерун, Центральноафриканська Республіка, Конго, Ефіопія, Гаїті, Ліван, Малі, Мозамбік, Нігер, Сьєрра-Леоне, Сомалі, Судан, Сирія, Венесуела та Зімбабве.

Бізлі також зазначив, що у зв’язку з новим витком пандемії ситуація продовжує погіршуватися не тільки в бідних країнах, а й в державах із середнім рівнем доходу.

Всесвітня продовольча програма — найбільша у світі гуманітарна організація, що забезпечує щороку близько 4 млн тонн харчових продуктів нужденним.

ВПП заснована у 1961 р. як орган з продовольчої допомоги в системі ООН.

Як писали Investory News, економіка Індії знизилася протягом липня-вересня за підсумками другого кварталу поспіль, про це йдеться у випуску щомісячного бюлетеня за листопад, що публікується Резервним банком Індії (RBI). ВВП країни у першому фінансовому кварталі 2020 р. знизився на рекордні 23,9%.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram