Соцмережі
29 Квітня 2020
1 128

Олена Мошенець: Страхування у зв’язку з COVID-19

В усьому світі  громадяни розраховують на компенсацію не лише від держави, але й від страховиків

Страхування від перерви у роботі

Найбільше очікувань у людей від страхових компаній, які страхували бізнес від перерви у роботі чи вимушеної зупинки виробництва. У зв’язку з COVID-19 цим страховикам пред’явлені позови на мільярди доларів США. Зокрема:
Понад $1 трл може становити загальна сума претензій до страховиків за полісами страхування від переривання бізнесу, за оцінками американської юридичної компанії Merchant Law.
Понад $10 млрд можуть заплатити канадські страховики одній лише ресторанній галузі у зв’язку з двомісячним закриттям ресторанів та кафе на карантин.
Від $255 млрд до $431 млрд можуть заплатити страховики США за збитки у березні підприємствам із кількістю працівників менш як 100. Саме у таку суму їх збитки оцінила американська асоціація страхування майна APCI.
Понад 1,2 млрд фунтів стерлінгів ($1,5 млрд) можуть виплатити британські страховики за позовами від компаній і приватних осіб, які постраждали від пандемії COVID-19, у тому числі:
– 900 млн фунтів за перерву у роботі бізнесу
– 275 млн фунтів (які вже виплатили) за скасування поїздок, зокрема, шкільних подорожей, організації весіль тощо.

Наразі страхові компанії у багатьох країнах відмовляються платити за позовами клієнтів, пояснюючи збитки, спричинені COVID-19, форс-мажорними обставинами, які більшість страхових полісів не покриває.

Поки у Європі і США страховики готуються до масових позовів з боку клієнтів, у китайській провінції Хайнань вирішити запустити систему страхування бізнесу від втрат, пов’язаних з пандемією коронавіруса. Страховики будуть покривати втрати компаній через спалах COVID-19 на суму до 200 мільйонів юанів ($28,6 млн). Йдеться про страхування від перерви у роботі та вимушеної зупинки виробництва.

Автострахування

Деякі страховики пішли шляхом часткової компенсації страхових премій клієнтам. Наприклад, найбільші автостраховики США заявили про часткове повернення коштів за страхування авто своїм клієнтам у квітні-травні. Зокрема, компанії Allstate та Liberty Mutual повернуть у середньому 15% від премії, CSAA – 20%, Nationwide – поверне за кожний поліс по $50 на рахунок клієнта.

Страхування життя

Страхові компанії, які продають поліси страхування життя, відзначають значне зростання попиту на такі страховки за останні 2 місяці. Зокрема:
На 40% зріс попит на страхування життя за даними найбільшого індійського страхового агрегатора Policybazaar.

Також у світі зростає попит на страховки від COVID-19. «Нас затопило. Щодня отримуємо запити на страхування від коронавірусу», – повідомляє англійський страховик Third Point Re.

В Україні вже близько 10 страховиків реалізують добровільні страховки від COVID-19.
На жаль, звичайні поліси ДМС у випадку з пандемією не працюють, адже захворювання, які офіційно відносяться ВООЗ до пандемій, вважаються форс-мажором і є виключенням у більшості страхових полісів.
ВООЗ визнала COVID-19 пандемією 11 березня.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram