Новини
24 Травня 2023
321

В Україні пропонують страхування інвестицій у воєнний час

За таким полісом можна буде компенсувати 90% шкоди

Законопроєкт про страхування інвестицій в Україні від воєнних ризиків пройшов профільний комітет — депутатам рекомендують його підтримати за основу, повідомив голова Комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев. Автором законопроєкту виступив заступник голови Комітету ВР з питань економічного розвитку Дмитро Кисилевський.

Йдеться про законопроєкт №9015, яким Експортно-кредитному агентству дозволять страхувати інвестиції в Україні від воєнних ризиків.

Документ був розроблений для створення умов масштабування інвестицій в Україні в часи військових дій та повоєнного відновлення, а також має усунути прогалини, що обмежують можливість страхування інвестицій з боку ЕКА на користь українських компаній.

Як зазначив Кисилевський, уряд вже кілька місяців перебуває в діалозі з агентством Miga, яке є підрозділом Світового банку, та DFC — Федеральним агентством розвитку США. Хоча ці структури надають страхування від воєнних ризиків інвестицій по всьому світу, їхня політика передбачає страхування лише іноземних інвестицій в Україну.

“Вітчизняні ж компанії не мають доступу до такого інструменту. Схвалення закону створить правові підстави для Експортно-кредитного агентства страхувати інвестиції від воєнних ризиків українських компаній в Україні”, — пояснив нардеп.

За словами Кисилевського, згідно з міжнародним досвідом страхування воєнних ризиків, такий поліс має коштувати для бізнесу в середньому 1-3% від обсягу інвестицій.

Власники полісу зазвичай можуть розраховувати на компенсацію до 90% збитків проєкту, пов’язаних з війною.

Гетманцев зазначає, що ухвалення законопроєкту сприятиме підтримці економічної діяльності в Україні та посиленню промислового, зокрема — оборонно-промислового сектору, а також створенню нових робочих місць і наповнення бюджетів всіх рівнів коштами від сплати податків.

Раніше Investory News писали, що москва тисне на своїх партнерів напередодні FATF.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram