Соцмережі
30 Жовтня 2019
651

Олексій Мінаков: Як стимулювати інвестиційний бум в Україні

Про досвід держав, які успішно залучають інвестиції

Щодо інвестиційного форуму в Маріуполі RE:think.

Одних лише красивих закликів інвестувати в Україну недостатньо. Інвестори – не наївні романтики. Вони не вірять солодким словам і обіцянкам. Вони вірять конкретним справам.

Тому я б радив взяти на практичне озброєння досвід держав, яким вдалося досягнути успіху в залученні інвестицій.

Під час грузинських реформ, у 2004-2007 роках, іноземні інвестиції зросли в чотири рази. Грузія змогла цього досягти з ринком, який у 10 разів менший ніж український, тобто менш привабливий. Грузія змогла цього досягти, маючи набагато гірше географіче положення, ніж Україна, не поруч із європейськими країнами.

Аналогічно Ізраїль – маленька країна з населенням близько 8 млн осіб, зі специфічним географічним положенням. Але, попри це, їй вдається залучати іноземні інвестиції в таких розмірах, про які Україні залишається лише мріяти – $11-12 млрд на рік.

Що потрібно зробити Україні, щоб відбувся інвестиційний бум?

По-перше, встановити хоча б більш-менш верховенство права. Тобто гарантії того, що в інвесторів не “відіжмуть” бізнес через умовний баришівський суд. На жаль, на реформування судової системи підуть роки, це тривалий процес.

По-друге, забезпечити відсутність тиску з боку правоохоронних органів. Як мінімум, відділ “К” СБУ потрібно ліквідовувати. На жаль, голова СБУ прагне зберегти цей відділ. Крім того, візити СБУ до підприємств продовжуються – яскравим прикладом був АрселорМіттал.

По-третє, здійснити лібералізацію податкової системи. Тобто зменшити кількість податків і поступово знизити ставки податків. Чекаємо на презентацію податкового кодексу в 2020 році та його впровадження з 2021 року. Відповідно, до цього часу розраховувати на навалу інвесторів важко.

Це необхідні та базові речі. Все інше – приємні бонуси і сприятливі фактори. Наприклад, було б непогано мати чітке і зрозуміле позиціонування. Грузія – це туризм і відпочинок (гори, море, вино, їжа тощо). Ізраїль – це нація стартапів. А Україна – це про що? Про Чорнобиль чи про щось більш позитивне? Потрібна одна ідея-меседж, яка б описала бренд нашої країни.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

 

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram