Соцмережі
11 Червня 2019
783

Олексій Дорошенко: 5 мільйонів українців хочуть за кордон на заробітки

Тренди трудової міграції та бажання українців

Дякуючи співпраці з Research & Branding Group можемо отримувати соціологічні дослідження по темам, які найчастіше стають головними в медіа. Цього разу Національна Рада економічного розвитку звернулась щодо дослідження теми трудової міграції. Ми її знаємо лише по тому скільки грошей українці перераховують із закордону через банки. І на цьому наші знання закінчуються. Держава навіть не знає скільки наших громадян покинуло країну назавжди, а яка кількість працює періодично повертаючись до України. 3% українців планують працювати за кордоном та не бажають повертатися назад. А 9% наших громадян хочуть виїхати на роботу та повернутися до дому. Якщо взяти розрахункову кількість громадян України в 42,4 млн, то 1,3 млн людей хочуть покинути країну в пошуках кращої долі та не повертатися ніколи. Ще 3,8 млн розглядають трудову міграцію, як спосіб заробити. Загалом 5,1 млн українців хочуть виїхати за кордон на заробітки. 80,2% опитаних за будь-яких умов не бажають виїжджати працювати за кордон, а 7,8% не можуть надати точної відповіді.
При цьому лише 8,8% від тих, хто має бажання стати трудовим мігрантом готовий працювати лише за власною спеціальністю. Усі інші відповіли, що готові працювати на будь-якій роботі, або це залежить від обставин, або не мають думки з цього приводу. При цьому 17,3% опитаних відповіли, що вони були за кордоном за останній рік, а це становить 7,5 млн громадян.

8,5% дали відповідь, що вони вже колись працювали за кордоном, що складає не менше 3,6 млн українців. Відпочивали за кордоном 15,3% громадян, тобто мінімум 6,5 млн осіб. До родичів або друзів із країни виїжджало 9,2% людей, або 3,9 млн. 4% бували поза Україною у відрядженнях, а це 1,7 млн. Але більшість громадян нашої країни ніколи не були за кордоном, а саме 51,6%. 15,6% не змогли відповісти на це питання.
Що випливає з цього опитування? По-перше, потенціал трудової міграції з країни присутній у кількості 5 млн людей. По-друге, дані лише приблизні, оскільки після перепису населення України може статися, що станом на 2019 рік чисельність населення складала не 42,4 млн осіб, а 36 млн. Тоді потенціал трудової міграції складає 4,3 млн громадян, які будуть розвивати інші країни, залишаючи наших пенсіонерів наодинці. По-третє, переважна більшість хоче жити у власній країні за будь-яких умов. Поза увагою дослідження залишилось питання віку тих, хто хоче мігрувати з країни. Скоріше за все воно показало би, що переважна частка тих, хто хоче працювати за кордоном – це люди від 18 до 30 років, які вірять у себе, але не зовсім в державу. Саме така ситуація спостерігалася в країнах Східної Європи. Четверте, трудові мігранти є потенційною рушійною силою країни, у тому числі реформ, якщо вони будуть повертатися до України. У будь-якому процесі можна шукати негатив, а можна бачити в ньому й позитив. Хоча й лише на майбутнє.
Опитування проводилося R&B Group травня у 24 областях і Києві серед 2001 респондента. Похибка становить 2,4%.

Більше новин та актуальних матеріалів у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram