Соцмережі
6 Травня 2020
885

Олексій Дорошенко: Контроль державою цін на соціальні продукти

Про взаємодію Кабміну та виробниками продовольчих товарів 

Міністерство економічного розвитку ще на початку квітня повідомило бізнес про бажання підписати Меморандум щодо посилення взаємодії між Кабінетом Міністрів України і виробниками продовольчих товарів, профільними асоціаціями та суб’єктами системи мережевої роздрібної торгівлі. Термін дії цього документу включає весь період поширення епідемії, тобто до повного зняття всіх обмежень в країні, що скоріше за все станеться за пару років.
Ціль Меморандуму – це забезпечення населення, соціально значущими продовольчими товарами за доступними цінами, тобто стримування зростанню цін на 19 груп продуктів і питну воду. Це такі продукти:
– Борошно пшеничне вищого сорту
– Хліб з борошна пшеничного, борошна житнього та суміші пшеничного і житнього простої рецептури (борошно, дріжджі, сіль, вода)
– Крупи (у т.ч. пластівці): гречана, пшоняна, вівсяна, горохова, рисова
– Яловичина (крім безкісткового м’яса)
– Макаронні вироби групи B
– Свинина (крім безкісткового м’яса)
– М’ясо птиці (курятина) – нижня частина спинки, набір для супу, четвертина, туша
– Ковбасні вироби варені – м’ясомісткі варені та ковбасні вироби другого сорту
– Молоко коров’яче (пастеризоване) із вмістом жиру до 2,5% (в упаковці із плівки)
– Сир кисломолочний з вмістом жиру до 9% (у пергаментній упаковці, сметана жирністю до 15% включно, кефір жирністю до 2,5% включно
– Масло вершкове із вмістом жиру до 72% (фасоване)
– Спреди із вмістом жиру до 72% (фасовані)
– Яйця курячі нефасовані 1 категорії
– Цукор білий кристалічний
– Олія соняшникова
– Заморожені напівфабрикати в тістовій оболонці, з м’яса, фруктів, овочів і морозиво
– Риба (короп, товстолобик, білий амур, карась, кларієвий сом)
– Дитяче харчування
– Картопля, морква, буряк, цибуля, капуста, яблука (фасовані)
– Вода питна, в т.ч. вода для приготування дитячого харчування та/або пиття.
Частина цих продуктів вже потрапила до переліку, вартість яких буде моніторитися Держпродспоживслужбою.
Де-факто це повинно стати угодою між виробниками, постачальниками і торгівлею щодо недопущення скорочення обсягів виробництва та постачань, прямих договорів між виробниками та торгівлею та “добровільно обмежувати в розумних економічно обґрунтованих межах націнки на соціально значущі продовольчі товари”.
Найбільш резонансними для бізнесу є пропозиція до торгівлі не застосовувати для цих товарів, системи платежів, різних бонусів та інших надбавок за присутність таких товарів у торговельних мережах, а також обмеження розрахунку за них протягом 14 робочих днів.
У свою чергу Уряд готовий сприяти технічному переоснащенню виробників шляхом включення обладнання для підприємств харчової та переробної промисловості до Переліку енергозберігаючих матеріалів, обладнання, устаткування та комплектуючих, що звільняються від ввізного мита та операції з увезення яких на митну територію України звільняються від оподаткування податком на додану вартість. Крім того напівофіційно визначається можливість зниження ставки ПДВ, правда поки тільки на молочні продукти, до 10%. Кабінет Міністрів також готовий взяти на себе зобов’язання щодо забезпечення своєчасного повернення податку на додану вартість виробникам – експортерам харчових продуктів.
Арбітром цього Меморандуму визначається Антимонопольний комітет України.
Поки цей документ лише пройшов обговорення в колі Асоціацій та представників бізнесу і не викликав захоплення з боку рітейлу.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

 

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram