Бiзнес
6 Листопада 2019
1 296

Нова версія BlaBlaCar: Як змусити людей їздити на роботу не поодинці

Деталі стратегії сервісу BlaBlaLines для карпулінгу на короткі відстані

Французький єдиноріг BlaBlaCar переконав мільйони клієнтів користуватися карпулінгом (спільним проїздом на автомобілі) для довгих поїздок. Тепер він зазіхає на значно більший ринок, пише видання Sifted.

Investory News підготували адаптований переклад історії про нову стратегію BlaBlaCar.

Щоранку по всій Європі мільйони людей сідають у машину та їдуть на роботу. Здебільшого поодинці. Цих порожніх місць у авто могло б вистачити на все населення Франції.

“З екологічної точки зору — це катастрофа”, — каже виконавчий директор і співзасновник BlaBlaCar Ніколя Брюссон. Стартап, що запустився у 2006 році, на сьогодні зібрав понад €410 млн, працевлаштував понад 550 людей і навіть вийшов на беззбитковість у вересні минулого року (до запуску міжміських автобусних перевезень).

Однак він не задовольняється тим, що 80 млн людей користуються його додатком по всьому світу. BlaBlaCar настільки ж асоціюється з карпулінгом, як Google із пошуком, але компанія хоче отримати ще один сегмент аудиторії.

“Якщо нам вдасться переконати цих 80 млн людей використовувати карпулінг щодня, коли вони йдуть на роботу, ми можемо мати величезний вплив”, — каже Брюссон.

Абсолютно новий напрямок: приміський рух

У квітні минулого року BlaBlaCar запустив сервіс BlaBlaLines. На відміну від свого оригінального сервісу, який в основному використовується для тривалих разових подорожей на відстані від 50 до 500 миль, BlaBlaLines працює для коротких регулярних поїздок. І це робить його набагато складнішим продуктом.

У ньому повинно бути зареєстровано багато водіїв та пасажирів, що обирають схожі маршрути та час. Завдяки послузі BlaBlaCar, яка часто використовується для поїздок у вихідні, існує набагато більше можливостей для гнучкості.

Як не дивно, але, здається, для BlaBlaLines має набагато менше значення, хто саме ділиться транспортом, ніж у BlaBlaCar.

Виконавчий директор і співзасновник BlaBlaCar Ніколя Брюссон

“Розмова в машині набагато важливіша на BlaBlaCar. Адже це довга дорога. Люди звертають увагу на профіль попутників, стать, інші подібні речі. А на BlaBlaLines люди прагматичніші. Вони проводять у машині всього 20-30 хвилин, тому більше керуються часом і місцем”, каже Брюссон.

Новий сервіс також повинен бути зручним, швидким та дешевим, щоб люди вирішили їздити не поодинці.
Наразі BlaBlaLines стимулює пасажирів безкоштовними поїздками, але, зрештою, це має бути платний сервіс. Водії отримують близько €3-6 за кожну подорож, в залежності від тривалості поїздки.

Нова форма громадського транспорту?

Також існує ймовірність, що деякі регіональні та національні урядові організації субсидуватимуть такі поїздки.

“Щороку у Франції витрачають €7 млрд на субсидії на громадський транспорт. Поки 70% населення не користуються метро, легкою залізницею або автобусами, оскільки вони живуть у місцях, де їх неможливо запустити”, — каже Брюссон. Тому він вважає, що для людей з цих регіонів субсидований карпулінг може бути найбільш життєздатним видом громадського транспорту.

Це цікава ідея, яку французький уряд, здається, сприймає серйозно. Регіон Іль-де-Франс вже субсидує карпулінгові поїздки за допомогою партнерської програми з BlaBlaLines та іншими партнерами, і новий закон про мобільність може допомогти роботодавцям субсидувати проїзд для співробітників.


•••

Зараз у BlaBlaLines нараховується 800 тис. користувачів і щомісяця їх кількість подвоїться. Люди користуються послугою в середньому 10 разів на місяць

•••


“Існує усвідомлення того, що персональний автомобіль, так чи інакше, стане рішенням для особистого транспорту”, — додає Брюссон.

Зараз у BlaBlaLines нараховується 800 тис. користувачів і щомісяця їх кількість подвоїться. Люди користуються послугою в середньому 10 разів на місяць, що, на думку співзасновника сервісу, відбувається приблизно так часто, як можна очікувати.

За його словами, планується продовжити тестування та налаштування продукту у Франції протягом наступних 6-9 місяців, перш ніж розширитись на другий ринок, можливо, поза Європою.

“Зі структурної точки зору Франція, Німеччина та Великобританія досить схожі”, — каже Брюссон. У цих країнах добре організований громадський транспорт, в основному, вигідний за ціною, навіть якщо він курсує поза великими містами. У Бразилії, Мексиці чи Росії здається, що в транспортних рішеннях є більша діра”.

За словами його словами, додаток BlaBlaCar підхопили набагато швидше за межами Європи, і він очікує, що так само може статися і з BlaBlaLines.

“BlaBlaLines почувається як BlaBlaCar 10 років тому. Ми ростемо швидше, але ринок просто гігантський. Якщо ті самі люди, які користуються BlaBlaCar чотири рази на рік, використовуватимуть цей продукт 100 разів на рік, це буде Ельдорадо. Якщо ми зможемо дійти до того, що десятки мільйонів людей користуватимуться Blablalines 10 разів на місяць, це неймовірний продукт. Це додаток поряд з Spotify або Facebook”, — вважає Ніколя Брюссон.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram