Новини
30 Травня 2019
1 381

Нова система фінансової звітності від НКЦПФР

У Нацкомісіі переконані, що тепер український бізнес стане більш відкритим та зрозумілим потенційним інвесторам

З 18 червня 2019 р. розпочинає функціонувати Система фінансової звітності (СФЗ) у форматі XBRL, повідомляє прес-служба Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку (НКЦПФР).

За інформацією регулятора, буде запущений відповідний програмний комплекс і спеціалізований веб-сайт frs.gov.ua, на якому буде розміщена базова інформація для користувачів СФЗ.

Підприємства, які складають фінансову звітність за міжнародними стандартами фінансової звітності, повинні пройти реєстрацію у СФО. Через це НКЦПФР закликає суб’єктів звітності вже сьогодні розпочати підготовку до розкриття інформації в новому форматі, щоб уникнути можливих помилок після того, як формат XBRL стане обов’язковим для подання річної фінансової звітності починаючи з 1 січня 2020 р.

Поки що НКЦПФР накопичує необхідну для реєстрації суб’єктів звітування у СФЗ інформацію для запуску програмного забезпечення та нагадує про необхідність всім користувачам системи у термін до 7 червня надати інформацію для створення облікових записів у вигляді електронного документа, склад та форма якого повинні відповідати Специфікації електронної форми XML інформації про користувачів, уповноважених забезпечувати подання звітності підприємства.

“Основними перевагами Системи фінансової звітності є можливість доступу усіх зацікавлених користувачів до уніфікованої, достовірної та якісної фінансової звітності, складеної за міжнародними стандартами. Український бізнес, зокрема, стане більш відкритим та зрозумілим потенційним інвесторам. Аналітики світових інвестиційних компаній, міжнародні експерти зможуть робити більш обґрунтовані та точні аналізи поточної ситуації й прогнози розвитку як окремих українських компаній, так і національної економіки загалом”, – зазначив член НКЦПФР Олександр Панченко.

За його переконанням, запровадження СФЗ – це ще один крок до впровадження в Україні міжнародних стандартів.

Довідково: XBRL (англ. eXtensible Business Reporting Language – “розширювана мова ділової звітності”) – відкритий стандарт обміну бізнес-інформацією. У західних країнах він є загальновизнаним стандартом для подання фінансової звітності за МСФЗ і GAAP США в електронному вигляді.

XBRL широко використовується в багатьох країнах регуляторами ринків цінних паперів, банківськими регуляторами, податковими органами, а також національними статистичними агентствами. На даний час XBRL офіційно рекомендований до використання і підтримується Радою з МСФЗ для електронного складання звітності за стандартами МСФЗ.

Нагадаємо, Державний ПриватБанк отримав ліцензію НКЦПФР для роботи на фондовому ринку – торгівлі цінними паперами, а саме андеррайтингу.

Більше новин та актуальних матеріалів у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram