Новини
29 Липня 2019
1 102

Наплодили: Експорт плодово-ягідної продукції зріс на 16%

Понад 95% вартості продукції цієї групи займають волоські горіхи, заморожені плоди та ягоди, яблука та груші

Україна експортувала плодово-ягідної продукції на $116 млн за перше півріччя 2019 р., що на 16% більше минулорічного показника за відповідний період, повідомляє прес-служба Національного наукового центру “Інститут аграрної економіки”.

Це стало можливим завдяки тривалому збільшенню доходів від продажів на закордонних ринках усіх основних товарів вітчизняного експорту групи 8 УКТЗЕД, зокрема, волоські горіхи, заморожені плоди та ягоди, яблука та груші, що сукупно займають у структурі вартості продукції цієї групи понад 95%.

“Майже на 75% зросли обсяги закордонних поставок волоських горіхів – з 19 тис. т до 33 тис. т, а також яблук і груш – з 24 тис. т до 42 тис. т. Практично на третину виросли обсяги експорту заморожених фруктів – з 14 тис. т до 18 тис. т”, – йдеться у повідомленні.

Головні ринки збуту для українських виробників – Туреччина ($18 млн), Франція ($11 млн), Польща ($10 млн), Білорусь ($9 млн), Ірак ($7 млн), Італія ($5 млн), Греція ($5 млн) та Німеччина ($4 млн).

Загалом, понад 50% вартості наших плодів і ягід отримується в результаті експорту до країн Євросоюзу.

“Враховуючи наявні тенденції у вітчизняному експорті плодово-ягідної продукції та випередження рекордних показників 2018 р., існує реальна можливість оновити найвищий за часів незалежності показник її зовнішніх продажів за результатами 2019 р.”, – прогнозують експерти.

Нагадаємо, площі під промислові плантації картоплі за останні три роки скоротилися з 70-80 тис. до 20-26 тис. га. Картопля втрачає статус “другого хліба” на столах українців.

Україну включено до переліку країн, із яких дозволений експорт до Японії сирого молока та молочних продуктів, враховуючи масло та сир. Держпродспоживслужба оприлюднила офіційні вимоги щодо вивозу продукції.

Я відомо, Україна повністю використала квоти на безмитний експорт агропродовольчої продукції до ЄС по таким товарам як: мед, цукор, крупи та борошно, оброблений крохмаль, оброблені томати, виноградний та яблучний сік, пшениця, кукурудза й вершкове масло.

Більше новин та актуальних матеріалів у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram