Новини
26 Липня 2019
1 753

Україна використала квоти на безмитний експорт до ЄС

Потенційно до кінця року ще закриють квоти по ячменю, м’ясу птиці, солоду і пшеничній клейковині та крохмалю

Україна повністю використала квоти на безмитний експорт агропродовольчої продукції до ЄС по таким товарам як: мед, цукор, крупи та борошно, оброблений крохмаль, оброблені томати, виноградний та яблучний сік, пшениця, кукурудза й вершкове масло. Про це повідомляє асоціація “Український клуб аграрного бізнесу”.

Згідно з повідомленням, спостерігається прискорення темпів закриття квот і пожвавлення торгівлі з ЄС, оскільки на аналогічну дату минулого року було закрито 7 квот на безмитний експорт з України в ЄС (на даний момент в цілому закриті 9 квот).

За результатами січня-травня 2019 р., країни ЄС імпортували з України агропродовольчої продукції на загальну суму в €3,1 млрд, що на 37% або €0,85 млрд більше, ніж за аналогічний період минулого року.

Потенційно до кінця року ще закриють квоти по ячменю (наразі використано 79%), м’ясу птиці (використання основної квоти – 75%), солоду і пшеничній клейковині (58%) та крохмалю (53%).

Аналітики також відзначають, що з жовтня 2017 р., терміном на три роки почали діяти додаткові квоти на 8 груп товарів: мед, борошно і крупи, оброблені томати, виноградний і яблучний соки, овес, кукурудзу, пшеницю і ячмінь. Наразі із додаткових квот закрито 5 – мед, крупи, соки, пшеницю і кукурудзу. Аналогічна ситуація спостерігалась минулого року. Як стверджують в асоціації, можна очікувати, що подібна ситуація з додатковими квотами збережеться до кінця року.

Як відомо, Україна має торгові відносини з 30 країнами, завдяки яким українська органіка потрапляє на ринки 37 країн. При цьому 94% експорту української органіки здійснюється у європейські країни.

В період з 6 по 12 липня морпортами України на експорт було відвантажено 427 тис. тонн зернових культур. Це на 62% поступається показнику попереднього тижня (1,129 млн тонн з урахуванням актуалізації даних)

Більше новин та актуальних матеріалів у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram