Новини
29 Липня 2019
872

В Україні майже вчетверо скоротилися площі під картоплю

Однак говорити про дефіцит картоплі на українських ринках зарано

Площі під промислові плантації картоплі за останні три роки скоротилися з 70-80 тис. до 20-26 тис. га, пише East Fruit з посиланням на коментар директора Української асоціації виробників картоплі Оксани Руженкової.

За її словами, картопля втрачає статус “другого хліба” на столах українців. Так, європеєць споживає 140 кг бульби в рік, українці – 95 кг.

Оксана Руженкова також зазначила, що постійні перепади температур в Україні позначилися на поширенні хвороб картоплі, а посуха в одних областях і паводки в інших вплине на врожайність, яка прогнозується низькою. Все це призведе до того, що ціна на картоплю у 2019 р. буде у два рази вище, ніж у минулому році. Так, оптова ціна на рівні 10-12 грн/кг, роздрібна – до 20 грн/кг.

Також, за словами експерта, на ціну впливає неврожай картоплі в Європі, оскільки його закуповують в Молдові та Україні.

Щодо прогнозів, то говорити про дефіцит картоплі на українських ринках зарано. Бо близько 90% цього овоча вирощується на присадибних ділянках населенням. Однак у промисловому картоплярстві спостерігаються негативні тенденції.

Раніше Investory News писали, що загальна площа посіву гречки у поточному році знизилася майже на 10%. Рентабельність виробництва гречки – низька, а основний постачальник крупи в Україну – Казахстан.

Нагадаємо, уряд схвалив Стратегію розвитку експорту продукції сільського господарства, харчової та переробної промисловості України до 2026 р. та затвердив план завдань та заходів з її реалізації. Планується  забезпечити стабільне нарощування обсягів експорту аграрної продукції.

Як  відомо, частка присутності української продукції на ринках Європи збільшилась до 33,5%, адже Україна минулого року зібрала рекордний врожай – 70 млн т.

Більше новин та актуальних матеріалів у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram