Новини
30 Червня 2020
1 031

Найбільші компанії світу оголосили бойкот Facebook

Проте соцмережа не дуже постраждає, адже реклама в ній продається на автоматичних аукціонах

Найбільші компанії почали відмовлятися від розміщення реклами в Facebook через невдоволення тим, як адміністратори соцмережі борються з розпалюванням ненависті. 26 червня про таке рішення оголосив один із найбільших світових постачальників товарів повсякденного попиту Unilever, пише The Wall Street Journal.

Перед цим про бойкот Facebook оголосив Verizon Communications. Пізніше відмовитися від реклами в соцмережі вирішили й інші великі рекламодавці, зокрема Coca-Cola, Diageo і Starbucks.

Adidas і Ford припиняють розміщення реклами в Facebook і Instagram до кінця липня, щоб провести оцінку своєї присутності на платформах Facebook. До них приєдналися Hewlett-Packard (HP), Clorox, Denny’s та інші.

Unilever також відмовився від реклами в Twitter та Instagram щонайменше до кінця року, пояснивши, що, “з огляду на нинішню поляризацію та майбутні у США вибори, необхідно посилення заходів в області контролю повідомлень, що розпалюють ненависть”.

Компанія, яка є одним із найбільших рекламодавців у світі, планує перенаправити кошти, зекономлені на рекламі в соцмережах, на рекламу в ЗМІ. За даними Pathmatics Inc., минулого року Unilever витратила на рекламу в Facebook $42,3 млн.

Coca-Cola відмовилася від витрат на рекламу в соціальних мережах, зокрема Facebook, Instagram, Twitter, YouTube, на 30 днів починаючи з 1 липня.

“У світі немає місця расизму, і в соцмережах немає місця расизму”, — заявив глава Coca-Cola Джеймс Квінсі.

До бойкоту соцмережі ще приєдналися: компанія з виробництва спортивного одягу Lululemon Athletica з Ванкувера, Mountain Equipment Co-op (MEC) і Arc’teryx.

Бойкот реклами в Facebook почався за призовом правозахисних організацій, серед яких і Anti-Defamation League та NAACP, відмовитися від витрат на рекламу в соцмережі в липні. Правозахисники вважають, що Facebook не досяг достатнього прогресу в боротьбі з ворожими висловлюваннями та дезінформацією.

Соцмережа дотримувалася позиції, що політичні висловлювання, зокрема коментарі президента США Дональда Трампа, не повинні проходити перевірку на фактологічні помилки й віддалятися з платформи. На думку її керівництва, читачі мають право на отримання всіх повідомлень політичних лідерів, без їх фільтрації.

26 червня засновник і основний акціонер Facebook Марк Цукерберг заявив, що соцмережа почне відзначати політичні публікації, що порушують її правила, і прийме інші заходи для боротьби з наданням тиску на виборців і образою меншин.

У компанії підкреслили, що це рішення прийнято не під тиском бізнесу, а у зв’язку з підготовкою до президентських виборів у США. “Штучний інтелект дозволяє виявляти близько 90% тих, хто порушує правила публікації ще до того, як про це повідомляють користувачі”, — зазначили в Facebook.

Акції Facebook в минулу п’ятницю подешевшали на 8,3%. Як повідомляє Bloomberg, вартість частки Марка Цукерберга впала на $7,2 млрд. Глава Facebook опустився на четверте місце в рейтингу Bloomberg Billionaires Index, поступившись третє місце французькому мільярдеру Бернар Арно, який контролює найбільшого світового виробника товарів класу “люкс” LVMH Moet Hennessy Louis Vuitton.

Доходи від реклами у 2019 р. склали 99% виручки компанії, яка склала $70,7 млрд, нагадує Daily Telegraph, але висловлює думку, що соцмережа не дуже постраждає від бойкоту: реклама в ній продається на автоматичних аукціонах, так що компанії, які відмовились від реклами, замінять інші.

Нагадаємо, Facebook запустив сервіс електронних платежів у месенджері WhatsApp в Бразилії. У найближчому майбутньому ця функція також буде запущена й в інших країнах.

Також, з 9 липня всі, у кого є бізнес-аккаунт, підключений до Facebook, можуть подати заявку на використання Instagram Shopping і отримати можливість продавати товари прямо зі свого профілю.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram