Новини
11 Травня 2021
785

Moody’s назвало старіння людей причиною уповільнення економічного зростання

Для покращення ситуації впроваджуватимуться інноваційні технології

Старіння населення планети знизить глобальне економічне зростання на 0,9 процентних пунктів на рік протягом 2020-2025 років, повідомляє РБК з посиланням на дослідження агентства Moody’s.

Аналітики зазначають, що уповільнення зростання населення відбувається у всьому світі. При цьому темпи зростання продуктивності скорочуються декілька років поспіль, а пандемія коронавірусної інфекції призвела до зростання рівнів заборгованості.

“Старіння ще більше збільшить фіскальний тягар з огляду на те, як зростають витрати на охорону здоров’я та соціальне забезпечення”, — йдеться в аналітичній доповіді.

Додається, що пандемія посилила ризики, пов’язані з десятирічною хвилею зростання обсягів заборгованості у всьому світі. Крім того, вона, цілком імовірно, погіршить давно прогнозоване уповільнення темпів потенційного зростання економіки протягом наступного десятиліття.

Аналітики прогнозують, що глобальне зростання працездатного населення сповільниться більш ніж наполовину протягом двох десятиліть. Як наслідок, “найстаршим” регіоном у світі стане Європа. Загалом зі скороченням чисельності працездатних людей зіткнеться цілий ряд країн, зокрема Японія, Італія, Корея, Іспанія та Німеччина.

“Кількість працездатного населення збільшиться протягом наступного десятиліття у США та Великій Британії, але зростатиме воно повільніше, ніж десятиліттям раніше”, — йдеться у дослідженні.

За оцінками експертів, уповільнення росту населення працездатного віку становить загрозу для довгострокової стійкості програм у сфері охорони здоров’я, соціального забезпечення та соціальних пільг.

Аналітики зазначають, що імміграція в країни з розвиненою економікою за її нинішніх темпів не зможе компенсувати зниження зростання чисельності працездатного населення, особливо в Європі.

У дослідженні Moody’s наголошується, що в країнах з населенням, що старіє, джерелом робочої сили стане залучення до праці жінок і літніх працівників. Крім того, щоб пом’якшити наслідки старіння населення, впроваджуватимуться інноваційні технології, що потягне за собою значні державні та приватні інвестиції в людський капітал, освіту та комплексну перепідготовку кадрів.

Згідно з даними ООН, середньорічні темпи приросту світового населення знижуються — з 2,1% у 1965-1970 роках до 1,1% у 2015-2020-х — з подальшим прогнозованим уповільненням. Медіанний вік людства (вік жителя Землі, обраного таким чином, що рівно половина населення буде старшою, а половина — молодшою) безперервно підвищується з 1970 року й наразі оцінюється приблизно у 31 рік, до 2030 року досягне 33 років, до 2050-го — 36,2 роки.

Нагадаємо, як зазначає Moody’s — за час пандемії заощадження людей у всьому світі збільшилися на $5,4 трлн. Витрата третини цих грошей збільшить світовий обсяг виробництва на 2 п.п.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram