Новини
27 Серпня 2021
590

Міністр агрополітики: За 10 років виробництво картоплі в Україні скоротилося на 13%

Наразі розроблено проєкт для держпідтримки виробників цієї сільськогосподарської культури

Виробництво картоплі в Україні за останні 10 років скоротилося на 13,3% — з 24 тис. т до 20,8 тис. т, розповів міністр аграрної політики і продовольства Роман Лещенко, повідомляє Інтерфакс Україна.

За його словами на сьогодні країна посідає четверте місце у світі з валового виробництва картоплі. “Наша держава повинна взяти чітке лідерство у питанні виробництва картоплі. Четверте місце у світі — це не наш максимум, знаю, що можемо більше. І той факт, що наші сусіди різними механізмами з імпорту намагаються завоювати наш ринок, тільки підсилює наше розуміння, що нам треба рухатися швидше”, — наголосив він.

І додав, що робоча група Мінагрополітики, що складається з представників цього відомства, а також Міністерства економіки, Державної служби з питань безпеки харчових продуктів і захисту споживачів, Національної академії аграрних наук, Української асоціації виробників картоплі та Української плодоовочевої асоціації, вже розробила проєкт порядку використання бюджетних засобів для державної підтримки виробників картоплі.

Міністр уточнив, що наразі документ проходить правову експертизу в Міністерстві юстиції, після закінчення якої спрямовуватимуться на розгляд уряду.

Лещенко наголосив, що проєктом передбачена державна підтримка с/г виробників і безповоротна компенсація до 50% вартості (без урахування ПДВ) будівництва холодильників для зберігання самостійно вирощеної картоплі (картофелесховищ), а також цехів для її первинного перероблення.

За його даними, проєкт порядку використання коштів для підтримки даної галузі створить умови для розвитку картоплярства в Україні, забезпечить українців картоплею та продуктами її перероблення, а запуск програми держпідтримки допоможе протягом року стабілізувати ціни на даний продукт.

Нагадаємо, протягом січня-липня минулого року Україна імпортувала 232 тис. т картоплі на суму $51,58 млн, що було в 11 разів більше за аналогічний період 2019 року.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram