Новини
11 Грудня 2023
329

Майже в усіх галузях сільського господарства зросло виробництво

Проте сільське господарство поки не досягнуло довоєнних показників

В Україні у 2023 році майже в усіх галузях сільського господарства відбулось зростання виробництва проти 2022 роком, повідомляє пресслужба Українського клубу аграрного бізнесу.

Попри тенденцію до зростання виробництва, українське сільське господарство досі не відновилось до рівня 2021 року.

Згідно з оцінками УКАБ, у 2023 році в Україні виробництво зернових становить 60,8 млн т, що на 10% більше показника попереднього року. В асоціації пояснюють, що завдяки сприятливим погодним умовам, попри зменшення використання добрив, українськими аграріями все ж вдалось досягти гарних показників врожайності. Однак, обсяги виробництва залишаються на 31% меншими показника 2021 року.

Виробництво олійних культур цього року зросло на 18% — до 20,7 млн т. Цьому сприяли не лише погодні умови, а й зміна структури посівних площ в Україні.

В УКАБ зазначають, що наявність розвиненої внутрішньої переробки, менша фізична врожайність олійних культур в порівнянні із зерновими, більша їх ціна та, відповідно, менша частка значних логістичних затрат при експорті — робить олійні більш привабливими для вирощування. Та цьогорічні обсяги виробництва залишаються на 10% менше показника 2021 року.

В Україні у 2023 році також зросло виробництво цукрових буряків до 11,7 млн т — це на 29% більше, ніж торік. Згідно з даними асоціації, цей показник трохи перевищив довоєнний обсяг, але лише через те, що на окупованих територіях і територіях, де зараз ведуться бойові дії, на відміну від зернових та олійних культур, цукровий буряк не вирощували через несприятливі для цієї культури природно-кліматичні умови.

Виробництво м’яса всіх видів цьогоріч зросло на 3% — до 3,1 млн т. В УКАБ пояснюють, що зростання відбувається в основному у виробництві м’яса птиці. Водночас обсяги виробництва залишаються на 9% менше показника 2021 року.

Показники виробництва молока у 2023 році продовжують падати. Молока виробили 7,5 млн т, що на 2% менше, ніж торік. Аналогічна ситуація з курячими яйцями, яких вироблено у 2023 році на 5% менше — 11 млрд шт.

Раніше Investory News писали, що у 2023 році в Україні закривається утричі менше компаній, ніж до війни.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram